24.11.2015 | 0:01
Масови измами с празничните намаления
Правят "отстъпки" на стоки, чиито цени са били предварително завишени

150 случая на фалшиви разпродажби и неуважени рекламации е разкрила Комисията за защита на потребителите от началото на годината в търговската мрежа. 144 нередности пък са засечени в договорите на туроператори. Затова инспекторите тръгват на проверки преди празниците.

Масирани проверки ще има през целия празничен декември, както на търговци, така и на туроператори и хотелиери. Офиси на Комисията ще има във всички зимни курорти още за студентския празник. Сигнали можем да подадем и онлайн.

Най-много нарушения са открити в търговската мрежа – подвеждащи или недействителни намаления, несъответствие на качеството на стоката или продуктите в нея с описанието на етикета. Или заблуди за цената – например договор за мобилен интернет, в който таксуването е на всеки килобайт, но на потребителя не е обяснено, че всяко влизане в мрежата се определя като отделна сесия с цена за 1 мегабайт.

Фалшиво намаление, рекламирано на витрината, за да привлече клиенти в магазина или действително намалена цена на стока, която преди това е била завишена. Това са двата най-често срещани заблуди в търговията. По закон търговецът няма право да намалява цената, ако стоката не е продавана поне 30 дни на старата цена. Клиентите го знаят, но въпреки това се хващат на въдицата.

Традиционно на 27 ноември много от търговските центрове организират така нареченият „черен петък“ – ден, в който за всички стоки има отстъпки до 70%. От комисията за защита на потребителите съветват да не купуваме импулсивно и да пазим касовата си бележка, в случай на рекламация.

В резултат на проверките нарушенията намаляват с около 10%, като най-голям е ефектът при онлайн търговията – продажбите растат с 30%, а жалбите и засечените нередности намаляват с 37 на сто.

Под лупа ще се следят и туристическите агенции. Тук трябва да знаем, че цената не може да се увеличава в последния момент, а също и че правото ни да подадем жалба и рекламация за услугата важи 14 дни след връщането от пътуването. Как още може да ни заблудят.

Ако искаме да ползваме по-голяма отстъпка и да запазим почивката си онлайн, трябва да проверим дали компанията е регистрирана като туроператор в министерството на туризма и дали има сключена застраховка за професионална отговорност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране