30.07.2015 | 12:30
Мая Манолова е новият омбудсман
Тази вечер #ДАНСwithme ще протестират пред парламента

След едночасово тайно гласуване депутатите избраха за омбудсман социалистката Мая Манолова.
В директен сблъсък Манолова спечели със 129 срещу 82 гласа срещу досегашния омбудсман Константин Пенчев. При гласуването е имало и 12 недействителни бюлетини. Манолова ще има 5 тодишен мандат.

Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил. Завършила е езикова паралелка в ПГ „Неофит Рилски“ с английски и руски език. Първо е следвала история в Москва, а след това и икономика и право в УНСС. Има специализация по социален мениджмънт. Тя е член на БСП от 1989 г., трето поколение социалист. Партийната й книжка е връчена в Кюстендил през 1990 г. от Георги Пирински.

През 2003 г. наследява на поста областния лидер на БСП в Кюстендил – Иво Атанасов.
По професия Мая Манолова е юрист. Била е народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 40-ото и 41-ото Народно събрание. Депутат и заместник-председател в 42-ото НС.
В 43-ото НС е зам.-председател на Комисията по правни въпроси.

„НС ще ми липсва, ще ми липсва трибуната, и страстта на парламентарната битка. Но, ми предстои и друга, не по-малко важна битка – за правата на българските граждани. Ще ми липсвате и вие, но не се разделяме за постоянно, тъй като омбудсманът има работа и в НС, когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се за правата на българските граждани. Ще работим добре заедно, убедена съм“, обърна се Манолова към депутатите.

Протест срещу избора на Мая Манолова за омбудсман ще се проведе днес в София пред сградата на Народното събрание от 19.00 часа. Инициатори са участници от протестите срещу избора на Делян Пеевски и членове на Протестна мрежа.  Мотото на протеста е: „Не искам Мая Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис“.

1 коментар

  1. аз каза:

    пОМИЯ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране