06.11.2018 | 10:53
Менда направи на пух и прах европейските директиви за Гражданската
Борисов разпореди депутатите от ГЕРБ да не гласуват тези промени
След скандала, предизвикан от Менда Стоянова за лимита при Гражданската отговорност, Бойко Борисов разпореди депутатите от ГЕРБ да не гласуват тези промени, а да се проведе широк обществен дебат. Какво трябва да се дебатира обаче, при положение че Европейското законодателство е ясно и изчерпателно.

Този въпрос задава юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

Съгласно ДИРЕКТИВА 2005/14/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА за изменение на Директива 84/5/EИО чл. 1 от Директивата се изменя както следва:

  1. Застраховката посочена в чл.3, параграф 1 от Директива 72/166/ЕИО (касаеща задължителната застраховка Гражданска отговорност) покрива задължително както имуществени, така и неимуществени щети и лични наранявания.

Без да се засягат всякакви по-високи гаранции, които държавите-членки мога да предвиждат, всяка държава-членка изисква застраховката да бъде задължителна поне по отношение на следните размери на покритие:

– в случай на телесно увреждане – минимален размер на покритие 1 000 000 EUR при един пострадал или 5 000 000 EUR за иск, независимо от броя на пострадалите.

  • в случай на имуществена щета – размер на покритието 1 000 000EUR на иск, независимо от броя на пострадалите.

При тази ясна уредба на Европейското законодателство излиза, че внесената поправка в Кодекса е в разрес с евродирективите. Вносителят на промените показва пълно непознаване на европейското законодателство.

 

Но наред с това на преден план излизат други въпроси. Като например излъгала ли е пак Държавата ЕС, че е въвела тази Директива, а в действителност това не е направено, респективно всички застрахователи, които предлагат този продукт не осигуряват записаното в закона и застрахователните полици лимити? Защо се лъже обществото, че ако не се лимитира на 20 хил. лв. прeмиите по Гражданска отговорност ще се завишат значително? Както и кой е отговорен за това?

 

При този пореден опит за заобикаляне на ясно установени европейски правила място за дебати няма, а единственият цивилизован начин за излизане от положението е незабавна оставка на вносителя на тези лобистки поправки, както и самосезиране на компетентните органи, които следва да изяснят причините за внасяне на тези незаконни текстове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране