25.11.2015 | 0:01
„МиГ“ ще си търси правата заради изтребителите
Силно обезпокоени сме, че българската авиация е поставена на колене и това е последната стъпка за унищожаването й, каза летецът космонавт

Руската компания „МиГ“ смята при всички положения да си търси правата по съдебен път, ако българският парламент ратифицира споразумението с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите МиГ-29. Имаме споразумение за интелектуална собственост. Това каза вчера на брифинг в парламента летецът космонавт Александър Александров, представител на РСК „МиГ“ у нас. Иначе руската компания имала готовност и за диалог, ако се размисли от страна българските институции.

Моят въпрос към министъра на отбраната е, има ли клауза за нови резервни части в договора с Полша за ремонт на двигателите на МиГ, тъй като, когато той летя за Полша да го подпише, същия ден РСК „МиГ“ получи писмо от поляците с покана за преговори за доставка на резервни части, на което корпорацията отказа, каза Александров, който бе в Народното събрание, тъй като шеста точка от дневния ред беше ратификацията на договора с Полша.

Той припомни, че руската страна е предупредила поляците, че ако не прекратят договора с България, няма никога да получат резервни части.

Силно обезпокоени сме, че българската авиация е поставена на колене и това е последната стъпка за унищожаването й. Той отново повтори, че Полша няма лиценз и документация за ремонт. Ремонт може да се прави само от завода производител и генералния конструктор, допълни летецът космонавт. Той припомни, че доскоро завод в Пловдив е имал подобен лиценз, който е изтекъл, но може да се водят преговори за нов с Министерството на отбраната.

Александров призова депутатите „да гласуват с главите си“ и да не поставят под въпрос безопасността на нашите пилоти.

В уведомление от 9 юли т.г. до българския военен министър, раздадено на журналистите от независимия депутат Велизар Енчев, Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия обръща внимание, че полската страна не е „провеждала сертификация на производството си и не й е предлагана актуализирана техническа документация за извършване на дейности по капитален ремонт на двигателите“.

„Качеството на извършвания ремонт на територията на Република Полша не осигурява безопасност при бъдещата експлоатация на самолетите. Както показва световната практика, ремонтът, удължаването на ресурса, модернизацията на авиационната техника може да се извършва на необходимото ниво само от официалния създател, производител, носещ пълната отговорност за своята продукция“, се посочва в документа на руската федерална служба.

Александър Александров припомни, че миналата година руската корпорация, без ратификация от НС, е ремонтирала 8 двигателя, а сега за 6 се иска одобрение от Народното събрание. Ако действително се ратифицира споразумението и стане злополука, ще се размие отговорността, а министър Ненчев ще си „измие ръцете“ с НС, смята Александър Александров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране