09.12.2016 | 17:14
Митов наклевети Румен Радев пред САЩ: Заради него България може да смени курса!
Русия анескира, дестабилизира, бомбандира. Министърът в оставка не споделял мнението на Доган за възраждаща се Русия

Външният министър в оставка Даниел Митов на среща със зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е изказал притеснение, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос.

Митов посочи, че на „2 декември, петък, 09.30 часа” се състояла срещата между него и зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в САЩ. „На срещата присъстваха и българският посланик Тихомир Стойчев, както и първият секретар на посолството. От срещата има паметни бележки и изпратени грами. Такива срещи няма как да останат тайни, ако се проведат или не се проведат това да не се знае”, обясни външният министър.

Митов разказа, че  пред Нюланд ясно е изразил своето становище след избора на Румен Радев за президент и най-вече притеснението си, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или да се променят позициите на страната ни по отношение на санкциите срещу Русия, анексирането на Крим, позиции които са били ясни до този момент.

Запитан дали е изказвал резерви пред Виктория Нюланд от изхода от президентските избори в България и курса на страната, Митов посочи, че изходът от президентските избори в България е ясен и такава е волята на българския народ. „Резерви няма защо да изказвам. Единственото, което е коментирано, е именно какво следва оттук нататък, в каква ситуация се намира България, какви са опциите, служебни правителства, избори, когато евентуално бихме могли да ги очакваме и притеснението, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или да се променят позициите относно основни параметри на българската външна политика, особено по отношение на санкциите срещу Русия и по отношение на анексията на Крим, които до момента са били последователни и ясни позиции, съобразени с международното право”, обясни Даниел Митов.

Според него в българския национален интерес е да защитаваме международното право и международният правов ред, а не да легитимираме промяна на граници и преначертаване на граници, установени след Втората Световна война и съвременни граници, признати от всички. „Това е притеснението ми, че може за в бъдеще правителство на левицата да започне да прави други изчисления в тази посока и да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори. И тя е в български национален интерес. Подобна промяна не би била желана от никой от нашите съюзници”, подчерта Митов.
Относно това дали тези притеснения са били споделени и от американска страна, външният министър посочи, че няма право да предава съдържанието на разговора от тяхна страна. „Ясно е, обаче, че официалната позиция на нашите съюзници и партньори не само отвъд океана, но и в ЕС е консенсусна. И българската външнополитическа позиция по тези казуси е в унисон и в синхрон”, увери Даниел Митов.

3 коментара

  1. Венко Венков каза:

    След като правителството е в оставка, със снето доверие, коѝ представлява външният ни министър в САЩ? Уволнени сте г-н министър, както вие, така и ваште началници!

  2. Колев каза:

    Този лъскавият,ще сътвори много зулуми преди окончателно да бъде „изритан“.Той блещи каквото се сети против Русия,Борисов му прави компания и после се чудим,защо тръбата пълна с руски газ,минава покрай нас.Няма да е много далеч времето,когато ЕС ще ни обърне гръб,защото тамошните шефове,не желаят повече парите на техните данъкоплатци идвайки при нас, да потъват в „съхарските“ пясъци.Тогава,отново ще погледнем към славянска Русия,но не се знае,тя как ще погледне към нас.

  3. Антоанета Вунчева каза:

    И Митов е същият предател и антибългарист като предишния външен министър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране