26.11.2015 | 0:01
Моментът на сладката мента: Мерене на социологии и опраскани приятелства
Дизайнване ала Ментир паша

Антон Хекимян, bTV: Господин Дянков говореше за това, че вече сме в дългова спирала, за това, че от бюджета липсват основни пера… И тези 5 милиарда, които се вземат, са за връзване на гащите, образно казано, и за стабилността на правителството, това така ли е?

Йордан Цонев, ДПС: Каква е целта на една реформа? Целта на една реформа е да оптимизира разходите за по-добър продукт. Питам, здравеопазването за 1 лев получи ли се по-добър продукт – хората ще ви кажат „не“. В образованието – не, в енергетиката – не, във всички сектори. Тези сектори се управляват от РБ. Аз не искам да скрия вината нито на правителството цялата, нито на премиера, нито на финансовия министър, но когато имаш претенцията да си двигател на реформите, ти трябва наистина да реформираш своите сектори. Какво прави вместо това РБ от миналата седмица? Активира си приятелските социологически агенции като тази, няма да й казвам името, която…

АХ: Това беше следващия ми въпрос. Точно „Алфа Рисърч“, чието изследване показахме вчера показа, че здравеопазването е един от устойчивите сектори, от които хората са доволни, и за първи път изплуват на преден план в този мандат.

ЙЦ: Мислите ли, че ако отворите една линия, ще се обади един човек, който да е доволен от здравеопазването?

АХ: Хората са най-различни с най-различни проблеми със сигурност.

ЙЦ: Не, няма да се обади нито един човек, повярвайте ми, може да пробвате. Това не е социологическо проучване, да ме простят.

АХ: Същото социологическо проучване обаче казва, че ДПС губи ореола си на силна партия, и че процентите ви намаляват като електорална подкрепа.

ЙЦ: И на какво почива този извод? Вместо да се концентрират реформаторите върху очакваните от тях реформи, те активират приятелските си социологически агенции да се занимават с ДПС… Самият факт, че се занимаваш с ДПС, когато то е опозиция, когато е постигнало добри резултати по мнението на всички анализатори, означава, че искаш да прикриеш някакъв проблем. (…)

АХ: Но не критикувате толкова много тези две формации АБВ и ПФ, колкото РБ.

Йордан Цонев: Защото не управляват почти нито един сектор от икономиката и от социалната сфера, а РБ управлява шест, първо. Второ, те не се занимават с това, а РБ се опитва да се занимава да се занимава с измислени проблеми, да създава паралелни реалности, виртуални реалности, чрез социологически приятелски агенции, като това, че е намаляло влиянието на ДПС. Къде е намаляло, в коя област? Нашият анализ за бюджета беше повторен от всички експерти във всички студия. Абсолютно повторен!… Още нещо да ви кажа. Къде намалява влиянието на ДПС, като миналата седмица нашият младежки лидер Кючук беше избран за зам.-председател на Европейската либерална партия АЛДE, представете си с втори резултат, след германския? (…)

АХ: Оценката ви за Владислав Горанов като финансов министър.

ЙЦ: Смятам, че опитът му да запълни липсващите реформи като започва да ги дизайнва, той е неуспешен и неправилен и не бива да го прави. Отговорността трябва да си понесат ресорните министри и да влязат в час и да започнат да правят реформи.

АХ: Доста хора се чудиха какво правите вие, защото все пак разговорът е за пари, в комисията, която нищеше всичките дела за КТБ и какво точно се е случило в нея. Имахте ли изобщо моралното право да бъдете в тази комисия?

ЙЦ: Мисля, че най-много от всички. (…)

АХ: Като говорим за миналото, какво прави Христо Бисеров?

ЙЦ: Не съм го чувал, не съм го виждал, за съжаление.

АХ: Казвате „за съжаление“, защо, приятели ли бяхте, бяхте ли близки?

ЙЦ: Аз смятам, че и сега го чувствам като приятел, но просто нямаме контакт.

АХ: А защо нямате контакт?

ЙЦ: Той се самоизолира, той така реши.

АХ: Много приятелства се губят в последно време, Цветан Цветанов каза, че пък не поддържа контакт с Владимира Янева, във всичките разговори, които направихме и след това, и след показването на скандала с „опраскването“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране