09.10.2018 | 16:21
МВР арестува скитник за убийството в Русе, за да му провери алибито
България е под невиждан международен натиск да разкрие престъплението

Полицията е арестувала румънски скитник от украински произход заради убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, но засега скитникът не е заподозрян, а само задържан за проверка на алибито му. „Има задържан, чието алиби изясняваме. Той не е заподозрян в извършването на престъплението, тъй като изясняването продължава и към момента“, обяви шефът на областната дирекция на полицията старши комисар Теодор Атанасов.

Разследващите проверяват хора, които са склонни към извършването на такива престъпления, уточни полицейският шеф, цитиран от БТА. Вътрешният министър Младен Маринов преди ден обяви, че издирваният профил е на човек с ясно изразени психически проблеми и силно изразен сексуален нагон. Новината изтече в четвъртия ден след бруталното убийство и при засилващ се международен натиск за разкриване на случая.

Натиск и от ООН

Българските власти са поставени под невиждан международен натиск да разкрият убийството на русенската журналистка Виктория Маринова и накажат извършителите. Бруталното престъпление предизвика реакцията дори на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова в понеделник вечерта „правителствата да гарантират, че извършителите на подобни престъпления срещу журналисти – като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани“.

Реакцията на престъплението по света е изключително бурна по няколко основни причини. Последното предаване, което Виктория Маринова е водила по русенската телевизия ТВН, е било посветено на „ДжиПиГейт“ – разследването на „Биволъ“, което е за източване на европейски средства през пътни проекти и за унищожаване на документи на фирмата „Джи Пи Груп“. Това фокусира остро вниманието върху случая, въпреки че самата Виктория Маринова не е разследващ журналист, което бе потвърдено и от нейни колеги. Тя обаче е давала трибуна на разследвания за корупция по върховете на властта.

Седмици преди убийството ОЛАФ е започнал разследване на съмненията за злоупотреби в България, обявиха от организацията за борба с измамите с еврофондовете в понеделник. Изданието „Политико“ отбеляза, че това се случва на фона на изключително тежката ситуация с независимостта на българските медии и журналисти.

Третата причина е бруталността на престъплението – Маринова е била изнасилена и убита, докато е спортувала на алея край Дунав посред бял ден. Антониу Гутериш е изключително притеснен заради убийството и очаква заключенията на разследването, подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар.

„Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките“, каза Дюжарик и допълни, че генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично, така и на четири очи.

Председателят на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова. Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги. Германското правителство също остро осъди убийството в България и го определи като „брутално и ужасно“. Говорител на германското външно министерство каза, че е наложително „да има бързо разследване и ужасното събитие да бъде разкрито колкото се може по-бързо“. Берлин се обявява за свобода на пресата и призовава органите на реда в България към пълномащабно разследване, заяви във вторник говорителят на германското външно министерство Кристофер Бергер.

Разследване под международен контрол

Преди ден комисарят по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович призова разследването на убийството на Маринова да бъде провеждано под международен контрол. „Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление. Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол“, каза Миятович.

Международния комитет за защита на журналистите призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството. Организацията „Репортери без граници“ също призова българските власти да хвърлят цялата светлина върху цитирам „този ужасяващ акт“. Профсъюзът на австрийските журналисти също осъди убийството и призова ЕС „най-после да окаже натиск за опазване свободата на печата“, заяви председателят на профсъюза Елке Кулман. Обезпокоена от престъплението е и австрийският министър на външните работи Карин Кнайсъл. Австрия е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Преди ден случаят бе осъден от почти всички политически групи в Европейския парламент. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че „за пореден път смел журналист пада жертва на борбата за истината и срещу корупция“. Той настоя извършителите „незабавно да бъдат изправени пред правосъдието“.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране