13.04.2018 | 20:18
Наглият шофьор от катастрофата на „Тракия“: Ако загиналите и пострадалите си бяха сложили коланите…
Автомобил ударил автобуса на „Юнион Ивкони“, чийто водач е карал с превишена скорост

Шофьорът на преобърналия се автобус при катастрофа на магистрала „Тракия”, в която загинаха шестима души, сподели пред NOVA, че не е могъл да направи нищо, за да предотврати инцидента.

„Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна”, каза той. „Аз си спомням абсолютно всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва – марката мисля, че беше „Рено Меган”. Отправям си погледа напред и я чакам да мине. В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като удря автобуса в средата, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна”, разказа шофьорът, като подчерта, че инцидентът е станал на права отсечка. „Няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми”.

„Счупихме предното стъкло, за да изваждаме хората”, споделя мъжът, който е в болница. „Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Наистина ако ги бяха сложили, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме, колкото можахме да извадим. Повечето бяха млади хора. Пътуваха за летището. Искахме да обърнем автобуса, защото под него имаше затиснати хора”.

„В този момент мина кран. Не спря. Можеше да ни помогне, да надигнем леко, да извадим хората”, поясни шофьорът. Той сподели, че младата жена, която е управлявала автомобила, блъснал автобуса, е била в шок и е плачела.  „Аз ги возех тези хора, чувствам се виновен, че не можах да ги спася”, добави шофьорът.

Оцелял при катастрофата на АМ „Тракия”, която взе жертви, и свидетел разказват, че колата се е врязала в автобуса, преди той да се преобърне. „Аз бях първият човек, който слезе от автобуса. Ужасна гледка беше. Всички хора викаха”, посочи един от пътниците. „Не знам нито броя на загиналите, нито на ранените, не ми се коментира”. „Не мисля, че шофьорът е карал с превишена скорост”, допълни той. „Мисля, че по-скоро кола се вряза в нас”.

„Аз съм добре, само охлузвания. Но самият шок е, че виждаш хора, които са загинали”, разказа младежът преживял тежката катастрофа. Той посочи, че е пътувал сам. „Мисля, че шофьорът е добре. Видях го прав”, поясни пътникът. Мъж, който е станал очевидец на катастрофата, също заяви, че автомобил е засякъл автобуса. „Видяхме кола, която се блъсна в него и той се обърна, след като влезе в канавката”, каза свидетелят.

Георги Атанасов управител на фирмата превозвач „Юнион Ивкони”, който пристигна на мястото на катастрофата край Вакарел, отчете, че автобусът е нов.„Прегледан е и скоро е влязъл в експлоатация. Шофьорът ми разказа същото, лек автомобил се е завъртял и го е ударил странично. Шофьорът е при нас на работа от няколко години. Професионален шофьор е мисля от 12-13 години. Нямам представя защо се е завъртял лекият автомобил”, коментира Атанасов.

Автобус на същата фирма катастрофира през октомври миналата година, пак на магистрала „Тракия”. Главен комисар Младен Маринов, който е на мястото на инцидента посочи, че има следи от прикосновение между автомобила и преобърналия се автобус. „Това трябва да се потвърди с автотехническата експертиза”, подчерта обаче той. „Водачът на автобуса, и водачът на лекия автомобил дават показания”, каза комисар Маринов. „Нямаме данни да са употребили алкохол”.

Жената, шофирала автомобила, участвал в катастрофата, заяви, че воланът е блокирал и е загубила контрол върху управлението.

1 коментар

  1. glupav каза:

    Защо пак ни вземат за канарчета. Но нито една снимка не личи нищо по автобуса, което да свидетелства за удар. Разгледайте снимките, реното е смачкано, на автобуса му нямя нищо по средата, както твърди водача му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране