20.04.2018 | 8:49
НАП търси да назначи 217 аматьори за фискални инспектори
Условията за кандидатстване са доста занижени - професионален опит не се изисква

Странните „реформи“ в НАП продължават. Само преди дни стана ясно, че ръководството на приходната агенция е взело решение от 1 май да ликвидира цяло ключово звено – „Оперативни проверки“, в което работят близо 300 данъчни инспектори, пише в. Сега.

В четвъртък пък бе обявен конкурс за назначаване на 217 служители в друга изключително важна структура на НАП – „Фискален контрол“. Забележителното е, че условията за кандидатстване са доста занижени – професионален опит не се изисква, а желаещите трябва да имат само бакалавърска степен, като се посочва, че специалност „Икономика“ е за предпочитане. Така на практика излиза, че приходната агенция залага на аматьори при попълване на звено, което ще трябва да играе все по-важна роля в борбата срещу данъчните нарушения и подобряването на събираемостта на приходите.

Двете служби – „Оперативен контрол“, която от 1 май ще бъде закрита, и „Фискален контрол“, всъщност са „тежката артилерия на НАП – там работят инспекторите, които правят проверки на място по офиси, магазини, складове, гранични пунктове и т.н. Ръководството на приходната агенция обясни решението си да ликвидира „Оперативен контрол“ като антикорупционна мярка. Тя дойде две седмици след акция на специализираната прокуратура, при която бяха арестувани 20 данъчни инспектори от въпросното звено по подозрение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

От НАП обаче обясниха, че повече от година са се обмисляли промени в работата на „Оперативни проверки“ заради „високия корупционен риск“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране