10.06.2017 | 0:37
Националите загубиха с 1:2 в Беларус
Българите останаха 4-и в групата, вместо да се доближат на 1 т. от лидера

Националният отбор на България допусна трета загуба в квалификациите за Мондиал 2018 – 1:2 при гостуването срещу Беларус. Резултатът намали шансовете ни за класиране на световното първенство в Русия догодина.

Домакините прекъснаха своята серия от четири поредни загуби, благодарение на наши грешки. В 33-ата мин. защитникът на „ЦСКА-София“ Божидар Чорбаджийски задържа в наказателното поле нахлулия мощно 194-сантиметров нападател Денис Лаптев, а Михаил Сиваков откри от отсъдената дузпа.

Беларусите демонстрираха стил, сходен с налагания от нашия селекционер Петър Хубчев, включващ битка за всяка топка, много тичане и единоборства. След почивката домакините заиграха още по-защитно и нашите национали не получиха много шансове. На два пъти се откри възможност пред игралия като дясно крило Станислав Манолев, но той първо не улучи вратата, а след това топката не стигна до него.

В 80-ата мин. Павел Савицкий финтира елементарно защитника на турския „Касъмпаша“ Васил Божиков и след това прехвърли с красив елегантен удар излезлия твърде напред вратар Николай Михайлов за 2:0. До края българите успяха единствено да намалят чрез Георги Костадинов в 90-ата мин., който остана непокрит и вкара от 10-ина метра.

„Отдавна предупреждавахме за стила на Беларус. Трябваше да влизаме по-здраво в единоборствата. Сбъркаха защитници. Ние сме отбор, който знае какво може и трябваше да реализираме и малкото създадено“, заяви Петър Хубчев пред БНТ.

Победата с 2:1, която постигна Швеция срещу друг от конкурентите ни Франция в Стокхолм бе отличен шанс за нашия тим да излезе на 1 т. след тези два отбора, които са на върха в класирането. Вместо това сега тимът ни е на 4-а позиция с 9 т., като изостава на 4 т. след шведите и французите.
Хубчев получи още неприятни новини – капитанът Светослав Дяков за пореден път постъпи необмислено и не по „капитански“ и ще бъде наказан за следващия ни мач, заради натрупани картони. Въпросният двубой е на 31 август в София, когато посрещаме Швеция. Заради травма в лявата ръка пък Спас Делев беше сменен принудително в 54-ата мин.
В друг двубой от нашата група А Холандия очаквано спечели като домакин срещу Люксембург – 5:0.
КЛАСИРАНЕ

1. Швеция 4 1 1 12:4 13
2. Франция 4 1 1 11:5 13
3. Холандия 3 1 2 13:6 10
4. България 3 0 3 9:12 9
5. Беларус 1 2 3 4:11 5
6. Люксембург 0 1 5 6:17 1
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране