20.07.2016 | 16:35
Ненчев се врече във вярност на ГЕРБ
Военният министър бе смъмрен заради позицията на Радан Кънев

Въпреки че разгневи депутатите от ГЕРБ, засега военният министър Николай Ненчев се размина с оставката. „Нямаме никакви разминавания и разногласия с премиера за политиките, които води правителството. Винаги съм имал изключително добра комуникация с него, получил съм всичко, което съм поискал, дори пари.“ Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в кулоарите на парламента.

Той бе привикан спешно от групата на ГЕРБ заради изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев, че само Ненчев и външният министър Даниел Митов работят за стабилно правителство на България в НАТО и ЕС, а премиерът подрива усилията им. Тези думи предизвикаха гневната реакция и на премиера Бойко Борисов, който преди заседанието на кабинета обяви, че това е нагла лъжа и единствено това правителство е гарант за НАТО и ЕС.

Тези думи на Кънев възмутиха групата, особено депутатите, които работим с министъра в сферата на отбраната, обясни повода за изслушването на шефа на комисията по отбрана Валентин Радев. Срещата на ГЕРБ с министъра продължи 20 минути. След нея и той, и Радев декларираха, че работят добре заедно.

За обяснение не се касае. Започнах с благодарност към ГЕРБ за подкрепата, постигнахме изключително много в сферата на отбраната, обясни Ненчев. Той бе категоричен, че гарант за евроатлантическата ориентация на страната са правителството и парламента.

Радев пък напомни, че министърът започнал мандата си с искания да се вадят досиета, а ГЕРБ били тези, които го подтикнали да завие по евроатлантическата писта, не одобрили ремонта на миговете и т. н. Депутатите на Борисов попитали Ненчев дали е лоялен към правителството, и не е ли мнозинството в парламента гарант за евроатлантическата ориентация на България, обясни Валентин Радев. „Причината беше това, което чухме от ген. Атанас Атанасов – зам.-председател на ДСБ, и това, което чухме днес от председателя Радан Кънев, и въобще последните дни и преди това и особено тези думи, които бяха използвани, възмутиха и колегите, особено тези, които пряко работим с министъра на отбраната“, каза депутатът.

„Това, което най-силно ни засегна, е, че за евроатлантическата ориентация на България гаранти са двама министри – на отбраната и на външните работи, а не правителството и всички, които гласуваме като мнозинство в парламента. Това ни накара да поканим министъра на отбраната, защото и аз, и моите колеги знаем какво правим заедно, и да го попитаме той споделя ли всички тези неща. Това така ли е? Гарантът за евроатлантическата ориентация кой е? Всъщност не е ли мнозинството в парламента и ПГ на ГЕРБ заедно с нашите партньори от РБ, когато са ни помагали?“, поясни още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране