13.06.2017 | 17:02
Нинова: Правителството на Борисов дискриминира кметовете от БСП
ГЕРБ умишлено правят грешно разпределение на парите в Закона за държавния бюджет

Правителството на премиера Бойко Борисов дискриминира кметовете от БСП. Кабинетът раздава излишъците от бюджета с постановления, а парите получават само кметове от ГЕРБ.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведена среща с градоначалници от цялата страна. Социалистите подготвят жалба до Конституционния съд, с която се иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси. Тя ще бъде внесена тази седмица.

Нинова обясни, че от години ГЕРБ умишлено правят грешно разпределение на парите в Закона за държавния бюджет. „Става дума за чл. 51 ал. 2, в този закон, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на Министерски съвет. Оценяваме това като изключително порочна практика, защото и по информация днес от дискусията на кметовете, а то се забелязва от последните години, ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено“, коментира Нинова.

По този начин в края на всяка календарна година, бюджетът регистрира излишък, който правителството раздава чрез постановления. Обикновено парите постъпват по сметките на общини, управлявани от хора на Бойко Борисов. По този начин, мнозинството заобикаля и Народното събрание, което по Конституция трябва да разпредели държавните финанси.

„Парите се разпределят субективно. Кметовете са ни притискани и изолирани. Искаме корекция“, отсече тя.

„Масово днес колегите споделят, че се закриват общински болници заради дългове. Но това не може да става, докато не се открият спешна помощ и доболнична помощ“, оплака се председателката на БСП.

„Законът за училищното образование убива училищата в селата, затова че няма да има 8 клас. Подложени са на недопустим натиск за влизане във ВиК асоциации. Ако не влязат насила, ще им бъде спряно финансирането по различни оперативни програми. Този натиск е недопустим. Те трябва сами да си взимат решенията“, посочи Нинова.

„Нашите кметове считат, че малък процент концесионна такса влиза в общините. Правителството определя много ниска концесионна такса и това ощетява националния интерес. Голяма част от таксите трябва да останат в общините“, категорична бе председателката на БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране