27.08.2016 | 13:21
Нинова – женският аналог на Борисов
Председателката на БСП се оказа повече мъж и от Сергей Станишев и от Михаил Миков

Съюзът между БСП и АВБ за президентските избори умря още преди да се е родил с изненадващия ход на лидера на столетницата. След заседанието на Изпълнителното бюро във вторник (23 август) Корнелия Нинова съобщи, че прекратява преговорите с АБВ за коалиционно споразумение, тъй като не приема предложения проект, в който двете партии са представени като равнопоставени, каквито всъщност не са. „Зад нас стоят 17% от избирателите, зад тях – 1.7 процента. Очевидно това не се отчита“, гневно посочи соцлидерката. Ген. Румен Радев ще бъде издигнат по нова формула – кандидатът на БСП да бъде подкрепен от широк инициативен комитет, в който ще влязат други партии и граждански организации. Новото предложение към формацията на Георги Първанов е, ако желае отново да подкрепи ген. Радев, да се присъедини към този комитет.

Нинова обясни промяната, в която няма нищо ексклузивно, с това, че през последните дни заваляла подкрепа от много организации, в това число и неправителствени, които искали да участват в коалицията, но нямало как това да се случи по закон и затова също бил предпочетен вариантът на инициативен комитет.

Като звучен шамар за АБВ прозвуча категоричната й заявка, че няма да се превръща в Бойко Борисов, който „търпи прищевките на Реформаторския блок“. Да не говорим за клаузата, според която бившият президент е смятал да приобщава към обединението формации като „Гергьовден“ например, без да пита старшия партньор.

Всъщност

Нинова се прицели и с един куршум отстреля няколко заека

Първо, демонстрира на Първанов, че е крайно време да се откаже от „имперските си амбиции“ и да престане с опитите си да  превзема социалистическата партия отвън, разчитайки на петата си колона. Лидерът на АБВ трябва да бъде в крак с реалността, да прецени какви са възможностите на собствената му партия и каква е нейната политическа тежест в обществото. От него се очаква да придобие съответното поведение на миноритарен акционер, ако желае да има ляво обединение.

Второ, лидерката на Столетницата натри носа на вътрешните си опоненти, които интригантски пускаха слухове, че кандидатурата на ген. Румен Радев е внушена или наложена от експрезидента, а Нинова му е поднесла партията на тепсия. С един замах тя показа, че това не е така и удари през ръцете недоброжелателите си. Всъщност те вече бяха започнали да плетат мрежата, с която да я бламират и свалят от председателския пост, ако избраният от нея кандидат загуби.

Трето, Нинова на практика се опитва да разшири ветрилото в подкрепата за ген. Радев, тъй като в БСП им е станало ясно, че само техните сили и тези на АБВ няма да са достатъчни за един достоен резултат.

И четвърто, с решителния си неочакван ход соцлидерката почти унищожи досаден конкурент в лявото пространство. Тя уби надеждата на азбукарите да участват във вота за държавен глава с печеливш претендент. И успя да постигне още нещо – да консолидира червените редици около партийното ръководство, успокоявайки онези от членовете, за които Първанов е „предател“, и съумявайки да обозначи ген. Радев като автентичния кандидат на БСП.

Неотдавна, при опитите на поддръжниците на номинацията на омбудсмана Мая Манолова да се пазарят с нея, Корнелия Нинова е заявила, че ще сложи край на старите порочни практики в партията, няма да се договаря с никого и ще ръководи по нов начин. За тримесечното си лидерство тя показа, че не се страхува, не е склонна на пазарлъци и компромиси, държи на думата си и последното, което ще допусне или позволи, е да я изнудват или използват.

Новият стил на Нинова първи усетиха

членовете на Изпълнителното бюро Костадин Паскалев и Юрий Асланов. Те явно мислеха, че след като имат немалки заслуги за избора й на най-високия партиен пост, тя им е длъжник и ще им се отблагодари, като ги слуша и се съобразява с мнението им. Но не се получи така. Нинова нито се подхлъзна да се самокандидатира за президент, нито се поддаде на натиска за номинация на Манолова. Затова Паскалев и Асланов хвърлиха оставки. Но пак не познаха, Нинова не ги прие, държи ги в шах и не им дава възможност да се афишират като открити нейни врагове.

Втори шамарите й опита именно опитният политик Георги Първанов. Изпращайки на БСП проект за споразумение с прекомерни претенции за равнопоставеност на двете партии и равна отдалеченост на общия им кандидат за президент, Първанов очевидно си правеше сметката не само да вдигне цената на формацията си, но и да подклажда вътрешните интриги. Като в същото време, чрез пазарлъци и отстъпки, направи крачка назад, а БСП – две. Но експрезидентът не позна.

Нинова се оказа повече мъж и от Станишев

и от Миков. Реакцията й изненада Първанов, който не очакваше този обрат. А би трябвало да си е взел поука от прекратените скоростно разговори на Нинова с водачката на „Движение 21“ Татяна Дончева. В тях се видя, че новата соцлидерка няма да допусне по-малка от БСП партия да й диктува каквито и да било условия.

Вероятно в опит да спаси каквото може от репутацията на партията си и собственото си достойнство, в сряда (24 август) Първанов обяви, че „АБВ няма да подкрепи кандидат на БСП и на „Позитано“ 20″, което бе поредната му грешка. Очевидно експрезидентът остарява заедно с похватите си. Първанов обвини Корнелия Нинова, че е взела решението еднолично, а двамата с Калфин, който тъкмо бе успял да преглътне обидата, че не той е общата номинация, заключиха:

„БСП подари изборите на ГЕРБ“

Което е нелогично, откъдето и да го погледнеш. Чуха се обиди към лидера на Столетницата като „политическа ксенофобия, расизъм и некоректност, политическо високомерие“. „БСП се отнесоха по най-подъл начин към своите партньори“, заяви обидено Калфин – човекът, който на два пъти предаде БСП и я напусна, за да се пласира по-добре във властта. Ами за такива случаи народът е казал: „Който нож вади, от нож умира.“

В объркването и неадекватните си реакции двамата политици, принадлежащи на миналото, обявиха, че АБВ ще има своя кандидатура, достатъчно популярна, за да не се налага да бързат с обявяването й. Само дето не е ясно колко души изобщо ще подкрепят кандидата им.

Така Първанов и Калфин се върнаха там, откъдето тръгнаха. С политическите си пазарлъци и блъфиране. Остана им опцията да се номинират един друг.

Явно експрезидентът Първанов ще прозре променената политическа реалност и своето място в нея по трудния начин като Костов – след катастрофално загубени избори и почти изчезнала политическа формация.

Елизабет Дафинова, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране