25.05.2015 | 19:36
Ниско прелитащи размисли и страсти – в пълни темпове
Тежко компрометирани основи

Бойко Борисов брифира в Рим.

***

Илиана Беновска, К2: Възможно ли е през вашия втори мандат, г-н министър-председател, да се увеличат парите за култура, образование, за църквите, за духовността?

ББ: Ами ние сме ги увеличили, максимумът е в момента по европейските програми. Примерно за тази година са към шейсе ииии седем-осем милиона. Отделно с дарения – партийни, на хора, на фирми – се опитваме да помагаме и аз мисля, че ако с този темп се ремонтират и строят нови църкви и манастири, мисля, че много скоро няма да има какво да ремонтираме. Което е само хубаво. Разбира се, не искам да пропусна и това, че сега се подговяме и „Ал Невски“ да ремонтираме. Там ремонтът ще е около 20 млн, тъй като е много тежко компрометирана основата и въобще сградата. Това са огромни пари, които ще дойдат само от бюджета. И със Св. синод сме се разбрали, в момента се правят всички технически неща, за съжаление от толкова години не е ремонтирана. Ще я ремонтираме и нея.

ИБ: Като говорим за ремонти в този свят ден, можете ли да кажете, питахте ли министъра на охраната Ненчев защо се руши 30-киломентровата стена между България и Турция?

ББ: Това не е работа на министър Ненчев – на тия, които са я построили така! Но в тоя свят ден не искам да се отклоняваме, че ремонтираме това, което има да се рушии – те много работи се рушат. И се правят в момента. И аз всеки петък така тръпна, като видя колко са дълги опашките (от коли по магистралите), щото нали асфалтът не се ядял, ама в същото време виждате – дойде ли петък и неделя, какво чудо става! И всъщност ние до Пловдив не сме имали отдавна магистрала. Понеже чувам някои, че сега нямало магистрала. Като минават хората и виждат в какво състояние е била, и аз съм обещал на 15 юли, че ще имат и дотам достатъчно добра магистрала да карат. Работиме в пълни темпове. Не само по нея, де – и по „Хемус“, и по мостовете, които са тежко компрометирани, и много други. Но за култура казахте. Владиката знае, бяхме заедно в Плиска. Там пък е майката на българските църкви.

Там за първи път е дошло християнството. Там първата книга на кирилица са я написали. И нашите ученици, нашите студенти и сънародници съм сигурен, че малко хора знаят тази действително изключително ценна за цял свят история. Знаете, че още първите 500 хил. лв. ги преведохме, археолозите работят. И като се има предвид, че няма строителна площадка в България, като се започне от Северната тангента сега и се стигне до „Струма“ или „Марица“ или където и да било, да не излиза археология, да не излиза култура, скоро този месец ни е готов и музеят, така както придоби гражданско име – Лувъра, и трябва да ви кажа, че два пъти повече картини, отколкото си мислехме, че ще можеме да запълним, просто излизат шедьоври, които всичко това ще бъде изложено, хората да го виждат. Така че, строейки инфраструктура, излизат и много археологии, което също е допълнителни средства за културата, за нашето самосъзнание. Който отиде на Перперикон, никога няма да го забрави. Който отиде на Плиска, никога няма да го забрави. И десетки още такива, да не пропусна някой, да се обиди.

Журналистка: Има идея частица от мощите на св. Кирил евентуално да бъде пренесена в България. Бихте ли подкрепили една такава инициатива на Св. синод?

ББ: Аз по принцип подкрепям всичко на Св. синод. (Поглежда нагоре) Така съм дълбоко вярващ и щом предлага Св. синод, даже и 20-те млн. за „Ал. Невски“ в друг случай щяха да ми се свидят много, само съм казал да ги намерят. И съм ги намерил – 10 тази година, станало е готово да се почне, и догодина ще трябват другите 10, така че ще ги има!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране