21.10.2017 | 0:01
Нов скандал! Борисов поискал уволнението на пиар на БАН заради българското малцинство в Албания
Премиерът е заплашвал шефа на БАН заради опровергаването на „изключителните му заслуги“

Д-р Петър Кърджилов, PR на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, обяви в отворено писмо до медиите, че ще бъде уволнен заради политически натиск след негово прессъобщение за българското малцинство в Албания.

„Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този „исторически пробив за България“ (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите „изключителни дипломатически усилия“ и дори да не споменат за ключовия принос на БАН и лично този на Веселка Тончева. Причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Още от началото на своите теренни изследвания в Албания преди десет години тя алармира българските институции и политици за нуждата от признаването от Албания на българското малцинство“ – написа Кърджилов в съобщение до медиите, изпратено на 14 октомври.

Някои медии интерпретираха манупулативно това съобщение и писаха за спор и скандал между БАН и правителството, смята PR-ът на ИЕФЕМ – БАН.

Оказан ли е политически натиск?

На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади директорът на ИЕФЕМ и ми каза, че премиерът Борисов се е обадил на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, бил много ядосан и му искал обяснение за публикациите в медиите по темата. Ревалски, на свой ред вбесен, се обадил на директора на ИЕФЕМ доц. Петко Христов и му наредил незабавно човекът, който е замесен в това, да бъде освободен. Директорът ми предложи да напусна по взаимно съгласие и ми каза, че ако не го направя, ще бъда уволнен дисциплинарно за уронване престижа на БАН и института. Ръководството на ИЕФЕМ ми казаха, че изпратеното от мен е „огромен гаф“, при това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на БАН, че неизбежно ще се прекрати работата ми в института по един от двата начина, твърди Петър Кърджилов.


1 коментар

  1. Иван каза:

    Ако така реагираше и на всички сигнали за кражби от подчинените му – цена нямаше да има!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране