20.01.2019 | 0:01
Някои искат Радев да е политически кастрат, за да бъде „президент на всички българи“
Юрий Асланов смята, че още е рано да се каже, че Радев е държавният глава, който е оспорил най-много законпроекта
Юрий Асланов

Президентът Румен Радев е много по-успешен от предшествениците си. Тази позиция изрази пред „Фокус“ червеният социолог и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов по повод навършването на две години от полагането на клетва на държавния глава пред Народното събрание.

Според него той е защитил по-голямата част о предизборните си обещания.

„Зад заклинанието „президент на всички българи“ стои изискване към това президентът да е политически кастрат, а това не може да бъде. Той е бил кандидат на една от партиите и по някакъв начин е влязъл в президентската институция в резултат на политическите си убеждения, изразявани от част от политическия спектър. Дали Радев е президент на всички българи – може да се съди по доверието към него, което остава високо“, каза той, въпреки, че някои от последните социологически проучвания показват точно обратната тенденция – на сриване на подкрепата за президента.

Юрий Асланов уточни, че някои предшественици на Радев все още го водят по брой върнати законопроекти, така че все още е рано да се каже, че той е президентът, който е оспорил най-много закони.

Оповестяването на междинните резултати от социологическите данни в изборния ден не могат да обърнат резултата, каза Асланов относно идеята на ГЕРБ за отпадане на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден.

„В повечето европейски държави това не е разрешено. Този дебат трябва да се води по-продължително и законодателните решения да не се взимат така бързо, защото могат да увеличат и без това високото недоверие към изборния процес у нас. Дали може да обърне вота е сложен въпрос. Публикациите влияят на вота, но влиянието им е преувеличено. Чак да обърне резултатът такава публикация не може“, каза социологът.

Според Юрий Асланов около 90 % от избирателите, които ще идат до урните, са взели своето решение преди изборния ден. Колкото до така наречените “мъртви души“ , според него те са около 2,5 милиона и имат отношение само при провеждането на референдуми и първият тур на президентските избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране