05.05.2016 | 0:01
Нямало национализация на частните пенсионни фондове
Горанов този път готов да оттегли само най-критикуваните промени за втора пенсия

Не се прави опит за удар срещу частните дружества, няма никаква национализация във втория стълб на пенсионната система, категоричен е социалният министър Ивайло Калфин. По думите му предложените промени в сектора не са опит да се понижи цената на някое от дружествата и в момента няма фонд, на който предстои смяна на собствеността.

„Очаквам от фондовете да имат ясна позиция, те с декларации общуват. Хубаво е да поискат среща с Горанов, не са искали среща с него“, каза Калфин. По думите му, от фондовете трябва да дойде предложението дали индивидуалните партиди от втория стълб да се унаследяват, по какъв начин ще се компенсира, ако някой си е изразходвал партидата приживе или ако някой почине и все още има средства в партидата. В момента изискването е фондовете да плащат до живот втората пенсия и партидата да се унаследява. На твърденията, че това е втора атака към пенсионните фондове, след като вече беше решено, че партидите могат да отидат в НОИ, Калфин отговори, че за година нямало масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ.

Предложението на финансовото министерство пенсиите от универсалните фондове да бъдат само пожизнени, а когато започнат да се изплащат, натрупаните суми по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул и да се разпределят оттам, може да бъде оттеглено, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той се ангажира и да удължи триседмичния срок за обсъждане на предлаганите промени в КСО, ако се налага.

В навечерието на Великден ведомството на Горанов публикува на електронната си страница предложение за промяна в КСО, според която личните партиди на осигуряващите се за втора пенсия ще бъдат обединявани в обща сметка. Според Горанов без този пул може да се окаже, че онези, които живеят по-дълго, може да изчерпят спестяванията си.

Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал в България изразиха несъгласие с факта, че в предложения проектозакон отново не се разглеждат основни въпроси като въвеждането на мултифондовете или създаването на гаранционен фонд в подкрепа на доверието на хората чрез гарантиране на внесените осигурителни вноски. Работодателската организация смята за неуместен избрания подход и оценява предложените решения като неудачни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране