20.06.2017 | 19:32
Общинари от Червен бряг се уредили с безплатно саниране
Строителното министерство обяви, че "процедурите са спазени", но прати случая на Комисията за конфликт на интереси

Безплатното саниране на жилища, което всъщност се плаща от българските и европейските данъкоплатци, отново развихри скандал – този път в Червен бряг. Оказа се, че трима важни местни граждани са успели да класират за саниране собствените си къщи. „Никъде не пише, че щом работиш в общинска администрация, нямаш право да кандидатстваш“, смята кметът на Червен бряг Данаил Вълов.

Ударилите „джакпота“ със санирането са председателят на общинския съвет Ивайло Иванов, секретарят на общината Николай Недков и шефът на дирекция „Архитектура и строителство“ Евгени Тошев. Техните домове ще бъдат оздравени напълно безплатно, защото финансирането е с европейски средства – по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Освен трите къщи по ОПРР в Червен бряг ще се санират и други обекти.

Според обясненията на кмета Вълов по „Региони в растеж“ общината ще получи финансиране по 6 договора за общо 8.2 млн. лева. С половината от парите ще бъдат санирани три обществени сгради (читалище, социалната служба и пожарната), защото това е едно от изискванията, а с останалото – жилищни постройки.

За скандалното уреждане на висши общински чиновници местни медии писаха още през пролетта. За случая разказаха и „Господари на ефира“. Тукашните хора се възмущават и дори протестираха, защото никой не им е обяснил, че и те могат да кандидатстват за стягане и изолация на къщите си с европейски пари.

На фона на общественото недоволство в понеделник ресорното министерство – на регионалното развитие и благоустройството, обяви, че е проверило сигналите и установило, че „процедурата е спазена“. То посочва, че трите къщи отговарят на изискванията. Факт е, че определението за „многофамилно“ жилище е доста занижено – в него попада всяка постройка, в която има поне двама собственици (няма значение дали са роднини или не) и има поне два „обособени жилищна имота“.

Все пак МРРБ е преценило, че трябва да сезира Комисията за конфликт на интереси.

„Атакувани сме по медии, че в тези три многофамилни къщи има наши служители. Истината е, че няма ограничения в програмата и някаква забрана общински служители да се включат в санирането, заявява неотдавна Данаил Вълов. Всички договори са законни и трябва да бъдат покрити на 100 процента с финанси от програмата“, обяснява той. И според зам.-кмета Светослав Георгиев до изтичането на срока за кандидатстване не е имало други желаещи да изолират и стегнат къщите си и затова не можело да се говори, че има ощетени граждани.

Ето че и МРРБ не открива нищо нередно. Сега е на ход Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Тя трябва да прецени дали висшите общински чиновници са злоупотребили със служебното си положение. Според МРРБ, ако се окаже, че са действали в конфликт на интереси, европейското финансиране ще бъде анулирано и общината ще трябва да плати ремонта на трите къщи със собствени средства, а после да си търси парите от „бенефициентите“ – тримата чиновници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране