22.11.2017 | 10:50
Оградата по границата с Турция се преминава като най-обиквовен селски двор
Къде са отишли средствата за съоръжението, обърна се Елена Йончева към Валери Симеонов

Депутатът от БСП и автор на филма „Граница“ Елена Йончева категорично отрече обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че е провалила акция по залавянето на мигранти на границата с Турция.

„Обвинението е абсурдно, защото в продължение на повече от 25 минути не можеха да установят точно къде се намираме, а ние бяхме близо до „Капитан Андреево“ – отсечка, която много активно се използва от бежанците“, обясни тя. Във филма Елена Йончева дава пример с гръцката граница, която струва 250 евро на метър, а всеки гражданин е можел да се запознае с разходите и да види предварително как ще изглежда съоръжението.

„Симеонов да отговори къде са отишли средствата за оградата, защо тя не изпълнява своята функция“, настоя Йончева. „Оградата по границата ни с Турция се преминава като един най – обикновен селски двор“, добави социалистката. Тя бе категорична, че българската ограда е в пъти по-скъпа и в пъти по-малко ефективна от гръцката. На свой ред Йончева попита дали „Гранична полиция“ участва в бежанските канали, както по думите ѝ твърди и БиБиСи. „Премиерът трябва да отговори на това. Не знам защо Симеонов непрекъснато застава пред преградното съоръжение. Цветанов благодари за този филм, за изнесените факти и каза, че голяма част са известни на съответните служби“, каза още Елена Йончева.

Депутатът от БСП отбеляза, че филмът е част от инструментите, с които опозицията разполага, за да потърси отговори от властта какво се случва. Вече се води разследване от ДАНС и Прокуратурата, а Йончева се надява, че ще има политическа воля, за да може корупциионната практика с оградата да излезе на бял свят.

„Притеснява ме, че в България истината няма никакво значение. Това не е скандал, това е гавра, престъпление! Даже няма опит за отговор от страна на правителството“, твърди тя и се закани, че ще предостави филма на посланиците на ЕС, които са на визита в България. Йончева отговори на още едно обвинение на Валери Симеонов, а именно, че уволнен граничен полицай на име Христо Капсъзов, я е возил по границата. „Всички тези неща не са истина, на мен са ми помагали повече хора. Настоящи служители на „Гранична полиция“ не са ми помагали. Този човек също ми е помагал, но той никога не е бил уволняван от „Гранична полиция“, обясни тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране