03.12.2018 | 12:56
Опасно мръсен въздух в София и днес
Столицата е в плен на смог и гъста мъгла от ранните часове на деня

Опасно завишение на фините прахови частици ще е в сила днес за по-големите градове в България. София е в плен на смог и гъста мъгла от ранните часове на деня. Подобно е положението в Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен.

Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрови.
По данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Вятър се очаква чак в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

Издадено е предупреждение за мръсен въздух в столицата днес. Според прогнозата на Столичната община в няколко квартала превишението на фини прахови частици ще бъде два пъти над нормата.  Предупреждението е основно за кварталите „Дружба”, „Хиподрума” и „Надежда”. Причината e инверсия, заради която праховите частици остават ниско.

От Столична община призоваха хората да ползват градски транспорт, всички буферни паркинги на метрото ще работят безплатно през целия ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Мъгла затвори пристанищата в Бургас. До 20 метра е видимостта по пътя Миролюбово – Изворище.
До 50 метра е по АМ“Тракия“, както и по пътя Карнобат – Поморие – Каблешково. По данни на Областното пътно управление в Шумен видимостта на Ришкия проход е до 100 метра, съобщи БГНЕС.

Иначе над мъглата ще пробива слънце. То обаче няма да ни стопли, температурите ще останат под нулата в цяла Северна България. По-топло ще е на юг, но там, където мъглата остане ниска, температурите също няма да се повишат значително.

В централните части на страната се очаква дневна температура около 5-6 градуса. По Черноморието и на югозапад – до 10-11 градуса. В 6 области на Северна България има предупреждение за опасно ниски температури. Стойностите там ще паднат до -10 градуса. Има възможност за образуване на поледици. В планините времето ще е слънчево през целия ден. Вятърът ще е със скорост до 25-30 километра в час.

През седмицата очакваме нахлуване на хладен въздух от Атлантическия океан и нов арктически полъх от север. Валежите обаче ще са незначителни – в средата на седмицата и в края на почивните дни. Ще вали дъжд, в планините – сняг. Температурите плавно ще се повишават и ще достигнат до 10-15 градуса в края на седмицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране