09.01.2018 | 14:09
Опасно мръсен въздух в цялата страна
Силно влошено е качеството на въздуха над София

Започваме годината с тревожна статистика – въздухът в цялата страна е замърсен с прахови частици над допустимите стойности. Вчера София потъна в опасен смог. Силно влошено е качеството на въздуха над града. Това показва справка в интерактивната карта за замърсяването на фондация „Код България”. Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването с фини прахови частици достигна рекордно високи нива в над 10 града у нас. Това показва справка на Нова телевизия в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда.

Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата.

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите норми. Рекордът се държи от София – станция „Хиподрума” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите „Павлово” и „Надежда” са регистрирали превишаване от почти четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Най-много станции с наднормени нива на праховите частици са отбелязани на 7 януари – общо 22 в цялата страна. Най-високи нива отчитат измервателните станции в столичните квартали „Надежда” (3.07) и „Хиподрума” (2.58) и в ж.к. „Тракия” в Пловдив (2.46).

В социалните мрежи хиляди са гневните коментари относно мръсния въздух. Стотици са коментарите на родители, които се оплакват, че децата им са с кашлица и затруднено дишане, а дори не излизат навън.

„Геноцид! Няма друго определение на случващото се в последните няколко дни в София – европейската столица на спорта за 2019 и кандидат за Зелена столица. Нито лилавите точки в сайта за измерване на мръсния въздух, нито многобройните вопли на граждани от целия град трогват Столичната община и тя предприема точно 0 (нула) спешни мерки, за да предпази населението – няма информация за гражданите какво се случва навън, нито какви отрови дишаме, нито как да се предпазим”, заявиха от неправителствената организация „Спаси София”, която непрестанно алармира за проблемите на столицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране