12.07.2017 | 22:49
Оправдан за подкуп съдия осъди прокуратурата за 300 000 лв.
Петър Сантиров е рекордно обезщетен заради болест и униженията, претърпени в ареста

Прокуратурата е осъдена да плати рекордното обезщетение от 300 хил. лв. на съдията Петър Сантиров, който беше съден и оправдан по дело за подкуп, съобщи „Правен свят“. Сантиров беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Искът на Сантиров срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата е бил за 500 хил. лв. Решението не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г., като Цонев беше наречен „абсолютен престъпник“ и накаран да коленичи от бившия прокурор Роман Василев. В решението на ВКС се казваше, че делото е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Освен рекордното обезщетение за причинените страдания прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и близо 40 хил. лв. с лихвите за имуществени вреди. Толкова е разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него, и съдийската заплата, която би получил за същия период. Държавното обвинение дължи на Сантиров и над 7700 лв., които е изхарчил за адвокат.

За да определи толкова високо обезщетение, Невена Чеуз от Софийския градски съд е взела предвид тежкото здравословно състояние на Сантиров. Докато срещу него е водено наказателното дело, той се е разболял от хронична болест. В исковата молба на Сантиров се разказва още как през 68-те дни, прекарани в ареста на националното следствие, е бил поставен в унизителни, нечовешки и опасни условия. Бил е заплашван от хора, които сам е пратил в ареста като съдия, включително и от задържани от групата за отвличания „Наглите“.

Бившият военен министър Николай Цонев също води дело срещу прокуратурата. На първа инстанция му беше присъдено обезщетение от 58 400 лв. Тенчо Попов осъди България в Страсбург за обезщетение от 14 000 евро.

Сантиров води и дело срещу бившия следовател Петьо Петров, който беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Искът е за 100 000 лв. обезщетение. То продължава на първа инстанция през октомври.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране