19.09.2018 | 0:01
Орбан и Путин договориха два нови руски реактора и продължение на „Турски поток“
Унгария планира да разшири ядрената си централа и да построи два руски реактора VVER 1200

Руската държавна атомна енергийна компания „Росатом“ ще започне изграждането на два нови реактора в ядрената централа Пекс в Унгария. Това са част от договорките между между лидерите на двете страни Владимир Путин и Виктор Орбан, които проведоха среща в Москва.

Унгария планира да разшири ядрената си централа и да построи два руски реактора VVER 1200, но освен това страната поиска и засилване на доставките на руски газ.

„Ройтерс“ уточнява, че Орбан и Путин са разговаряли за разширение на „Турски поток“ през територията на Унгария.

„Не е тайна, че Унгария иска, когато един газопровод е изграден от юг към Унгария, той да стига и по-далеч през Унгария“, каза Орбан.

Миналото лято унгарското правителство и руският монополист „Газпром“ подписаха споразумение за продължаване на газопровода „Турски поток“ до Унгария.

Путин от своя страна не изключи тази възможност и за продължение, посочвайки, че едно от сухопътните разширения на „Турски поток“ може да достигне до Унгария. Освен това е вероятно унгарските партньори да бъдат свързани с нови маршрути за транспортиране на руски газ в Европа, каза президентът на Русия.

Путин не за първи път обещава на Унгария доставки на руски газ, след 2020 г., когато приключва договорът за транзит през Украйна. Възможен вариант за тези доставки е и газопроводът „Северен поток -2“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране