25.05.2015 | 19:53
Орешарски: Предложих оздравителен план за КТБ, не се прие при президента
Не виждам съдебна реформа, а опити да се смени ВСС през Конституцията, категоричен е бившият премиер

Бившият премиер Пламен Орешарски отхвърли обвиненията на наследника му Бойко Борисов, че по негово време е била съсипана КТБ. Той припомни, че е имал оздравителен план, който е бил изготвен с участието на БНБ, финансовото министерство и лично негово, но не се е приел на консултациите при президента миналото лято.

„В края на мандата БНБ изработи план, който целеше да минимизира загубите – едната част от КТБ щеше да продължи да работи, щеше да се раздели на добра и лоша банка, но, за съжаление, на консултациите при президента този план не бе одобрен“, коментира Орешарски по БНТ в „Още от деня“. Той издаде само, че не е бил постигнат политически консенсус по време на консултациите.

„Аз съм между тези, които искат да се разсекрети тази стенограма“, подчерта Орешарски. Според него в нея няма класифицирана информация. „Вероятно след време ще бъде интересно четиво“, добави той и припомни, че КТБ до 2009 г. се развиваше като малка банка с активи малко над 2 милиарда лева.

„Когато аз поех мандата, тя вече беше четвърта по големина банка с активи над 6 милиарда, което означава, че трябва да търсим корените на бързо разрастване на тази банка тогава“, прехвърли топката към Борисов предшественикът му. „Аз все пак съм удовлетворен, че доста хора са забелязали, че в предишния кабинвет бе свършена доста работа“, бе коментарът му на цифрите от социологическото проучване на ГАЛЪП от днес, което сочи, че 58% от хората казват, че кабинетът Борисов не е по-успешен от този на Орешарски.

Бившият премиер изказа сериозни резерви към промяната в Конституцията, която готви мнозинството. „Самоцелно да вървим към промяна, в това число и на Конституцията, за да сменим състава на ВСС, няма да помогне кой знае колко“, смята експремиерът, който се съгласи с думите на Моника Маковей, че за реформите трябват точните хора и спазване на законите, а не непрекъснатото им редактиране. Според него не законодателството ни е проблемът, а неспазването му и припомни, че двете промени в Конституцията през 2006 г. не са ни донесли кой знае какво.

В кратък коментар на реформите на кабинета Борисов Орешарски определи пенсионната като неизбежна, разкритикува здравната реформа с малки изключения и уговорката, че иска да види резултата, а по адрес на правосъдието направо отсече: „Аз съдебна реформа не виждам. Виждам някакви опити да се сменят кадри“.

Орешарски извади на показ и един от проблемите на властта през последните години – не се обсъждат политики, а кадри. „Моделът КОЙ се смени със СВОЙ“, онагледи ситуацията в управлението бившият премиер. По-важното е КАК се управлява държавата“, категоричен Орешарски.

Бившият премиер повдигна леко завесата около енергийните проекти и разпада на управленската коалиция БСП-ДПС и подаването на оставката му като премиер. За „Южен поток“ се зачуди, че думите му в Брюксел, че проектът се спира временно, не отекнали у нас, но когато казал същото пред американските сенатори, тогава се чуло. За 7-ми блок на АЕЦ коментира, че е счел за редно да обвързва финансово следващото правителство на края на мандата си. Орешарски коментира и напрежението между двете управляващи партии, които го издигнаха за премиер, довело до оставка на кабинета:

„Противоречия имаше и преди евроизборите между двете партии, но след тях те се задълбочиха. Аз се опитвах да арбитрирам между тях. След евроизборите противоречията им бяха по-големи от моите възможности“, призна експремиерът. Той разкри, че не е получил обвинения нито от БСП, нито от ДПС, че коалицията се разпада.

1 коментар

  1. Кенефоф каза:

    Браво! Самооо Кокошарски! Готов е да подложи задни част на всеки който го пусне да се катери по политическите върхове!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране