02.09.2017 | 0:01
Открит е автомобилът, с който е бил отвлечен Адриан
Няма по-богати хора от държавата. Държавата си е на мястото си

Валентин Радев – министър на вътрешните работи, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Ние ще се опитаме да разберем официално какво ни казва държавата заедно с вътрешния министър Валентин Радев. Здравейте, г-н Радев.
Валентин Радев: Здравейте.
Водещ: Държа в момента 5-доларова банкнота. Може да ви я дам и на вас. Не знам. Стигнаха ли и до вас тези банкноти?
Валентин Радев: Фалшива е, да.
Водещ: Фалшива?
Валентин Радев: Неистинска.
Водещ: Неистинска? Откъде са тези пари?
Валентин Радев: Както каза колегата ви Росен.
Водещ: Филмова продукция? Точно там?
Валентин Радев: Е, не е точно там. Мястото не е там, не е метри. Иначе нямаше да има такова движение на автомобили – това е изходът на София.
Водещ: Съвсем близо е обаче.
Валентин Радев: Съвсем близо е.
Водещ: Разбрахте ли за коя продукция, на кого съсобственост?
Валентин Радев: Не, това не ни интересува. В момента сме съсредоточени в съвсем друга задача, говорейки за случая.
Водещ: Възможно ли е да е някаква лоша шега или пък част от сценарий, свързан с отвличането?
Валентин Радев: По-скоро не.
Водещ: Или по-скоро не искате да ни кажете?
Валентин Радев: По-скоро не. Няма да навлизам в подробности. Аз казах – няма да говорим повече нещо по случая. Много сме загрижени за Адриан, за семейството му, въобще да решим случая. Така не може да продължава, да се случват такива неща.
Водещ: Професионално ли е свършена тази работа?
Валентин Радев: Коя?
Водещ: С отвличането?
Валентин Радев: Ще ви го кажа така – ако аз ви отговарям на тези въпроси, вчера на брифинга на Министерството на отбраната, го слушат и лошите, слушат го и тези, които са направили това деяние. Е, няма да им даваме информация. С риск да не ви даваме и на вас, да не съобщаваме.
Водещ: Добре, не мога ли да попитам – открит ли е автомобилът, с който е отвлечен Адриан, опожарен?
Валентин Радев: Да, това мисля, че стана ясно. Автомобилът – „Шкода“ …
Водещ: Изгорен ли е?
Валентин Радев: Да, запален автомобил, намерен е. Установяваме сега това ли е този автомобил, откъде е и т.н. Но в подробности не навлизаме. Те в момента, ако това е така, ако той е отвлечен и са някъде тези хора, те в момента гледат и слушат какво говорят властите и какво говорят всички. И ние няма да им даваме информация с цел да стигнем бързо до тях и до Адриан.
Водещ: Добре, много въпроси обаче стоят наистина.
Валентин Радев: Да.
Водещ: Дали става въпрос за отмъщение, дали става въпрос за групата, която днес във вестниците също се спряга – и Брендо, хората, които са отвлекли дъщерята на Брендо, че са замесени в това отвличане. Можем ли да търсим такива връзки с тези, които са действали в миналото?
Валентин Радев: Всякакви версии, включително за отвличане. И това правим. Това е последното отвличане, между другото, 2013 година, преди това – аз имам кратка справка – пикът е 2008-2009 година, 17-34 отвличания, от които 5 примерно 2009 година са само с откуп. След това спада всичко и последните 4-5 години този феномен го няма.
Водещ: Възможно ли е част от групата да се е покрила и да се появява сега?
Валентин Радев: Всичко е възможно. Тежко криминално престъпление. Работим с всички сили, и ГДБОП, службите, всички служби от МВР заедно с прокуратурата, под ръководството на прокуратурата, лично главният прокурор.
Водещ: По начина, по който се е случило всичко, или поне това, което имате като база, на която стъпите – намереният автомобил, личните документи – по-скоро някаква инсценировка, полицейска инсценировка, катастрофа или нещо друго се е случило като сюжет, за да може да стигне до момчето? Поне това мисля, че можете да ни кажете.
Валентин Радев: Не, не мога да ви кажа. Повече информация не говоря по случая.
Водещ: Смятате ли, че има възможност да се върнат тези времена – времената на „Наглите“?
Валентин Радев: Не, няма условие за това нещо.
Водещ: Има достатъчно много богати хора с деца преди всичко, както преди се отвличаха деца и близки.
Валентин Радев: Няма по-богати хора от държавата. Държавата си е на мястото си. Работи, както виждате, и по други случаи ефективно. Аз съм показвал статистика. Намалели са драстично и престъпления и всякакви други неща, които се случват в държавата, въпреки информационните възможности в момента, и на гражданите включително, не само на телевизиите, всичко да се изнася, всичко да се казва. Ако забелязвате, Министерството на вътрешните работи е открито, както никога досега. Даваме брифинг всеки месец, разказваме всичко, и ако има някакви неясноти, някакво петънце, някъде, където не е осветено – вашите колеги идват, питат и ние разказваме отново.
Водещ: И все пак последно – откуп искан ли е?
Валентин Радев: Досега нямаме никаква информация.
Водещ: Нямате информация за искан откуп?
Валентин Радев: Не.
Водещ: А свързали ли са се със семейството на Адриан хората, които са го отвлекли?
Валентин Радев: Не, нямаме такава информация.
Водещ: Благодаря ви. Добре, продължаваме с другите теми, тъй като на всички мои въпроси, които са свързани с този случай, най-вероятно ще получавам отрицателен отговор или просто няма да има такъв и ще последва мълчание. Друг скандален случай – убийството на 11-годишната Никол в Бургас. Там как върви разследването? Защото бащата твърди и е категоричен, и пък и вие разбира се, че Иван е виновен – 15-годишното момче, където са намерени в дума му и раницата и телефона на 11-годишното момиче. А бащата, всъщност родителите на Иван твърдят, че той не може да реже хляб дори с нож, пък камо ли да убие човек
Валентин Радев: Да, но по информацията, която имаме и която събрахме, те не са знаели много други неща за сина си, за да твърдят тези. Защо не са знаели всичко останало, което е правил той, с какво се е занимавал, както и момичето, разбира се. Нашите данни и всичко това, което е събрано, води, че той е – има доказателства, прокуратурата ги знае. Така че там случаят, за нас работата е свършена и виновникът е намерен.
Водещ: Нека да чуем какво казват близките на жертвата и близките на човекът, който е обвинен.
Любомир Йончев – баща на Никол: Това си е било абсолютно планирано убийство. Абсолютно човекът си е адекватен, всичко си е направил както трябва. И доколкото видях и разбрах от съседите, които са присъствали после на огледа и след като са намерили тялото, човекът си живее на 300 м от убийството. Значи какво става – убива си детето, взема й вещите и се прибира в тях.
Донка Петрова – майка на Иван: Тези, които с момичето да познава, той тук ми ги казва, си играе с тях, с момичето от ресурсното, които са били, са излизали. Той не е ходил дори сам. Той го е страх сам. Или с мен ще излезе, или с баща си, или с някой от нашите тук, но сам го е страх да ходи.
Репортер: Затова ли е имал нож в себе си?
Донка Петрова: Не, нямало е никакви ножове в него. Той дори не знае да реже с нож, вилица да използва или лъжица.

Водещ: Министър Радев, какво не са знаели родителите на Иван за него?
Валентин Радев: Много неща не са знаели. Това е нормална реакция на родители – те страдат. Разбира се детето им, и за едното, и за другото говоря, не само за едното дете. И за момчето. Но фактите говорят друго. А ние полицията се занимаваме с факти и доказателства. С емоциите…
Водещ: Майката до последно твърдеше, че каквото и да попиташ сина й, той отговаря с „да“, и че дори е питал какво прави в килията, включително. Какъв е бил мотивът, за да убие 11-годишно момиче?
Валентин Радев: Мотивът още не го знаем. Първо ще стане ясно защо го е направил, докъде са се простирали въобще тези негови взаимоотношения с момичето. Това е въпрос на разследването. Очевидно е той – доказателства са събрани и е доказано.
Водещ: Направил е опит да счупи телефона, направил е опит да изтрие чатове.
Валентин Радев: Разбира се, и много други неща.
Водещ: Между другото, експерти похвалиха полиция за начина, по който са действали колегите ви в Бургас, и че са разкрили изключително бързо случая, но дали се бави полицията в случаи, в които изглеждат тривиални, стандартни, или по-скоро междуличностни отношения? Говорим за жалбите, които подават жертвите най-вече жени срещу насилника си, свързани с домашното насилие. Друг нагъл случай от преди 2 седмици вече стана как съпруг разстреля жена си буквално пред очите и на приятелите и на много други хора. А жената е подала безброй жалби.
Валентин Радев: Не безброй, 4 при нас има заведени преписки, и едното е ноември месец, две са в /../ месец, и едната е сега юли месец, предишния ден преди убийството.
Водещ: Достатъчно. Когато има подадени 4 жалби, това какво говори на вашите служители например? Трябва ли да действат, действали ли са през това време? Има ли пропуски?
Валентин Радев: Пропуски сигурно има някакви, но всъщност, те са действали – аз направих веднага – действали са акуратно. Първа, втора, трета жалба, четвърта предишния ден, ние веднага започваме да работим, като имаше един анонс при вас, че предложено разследващият полицай е взел данните – на другия ден да ги предаде на колегите. Да, то така се случва – те започват да работят веднага. На другия ден той я убива, говорим за Елена. Всичко това, което ние е трябвало да правим, сме правили. Дали докрай е направено – разследването ще докаже това, проверката, която съм възложил също ще го докаже. Но и в първия случай, и във втория случай сигналите, които са приети, са обработени от полицията, заведени са преписки – имам доклад затова.
Водещ: Но има проблем с оръжието, доколкото разбрах.
Валентин Радев: Да, има проблем с оръжието.
Водещ: Какъв е той?
Валентин Радев: От 9 години това оръжие се счита – там има сложно е в момента, такава е проверката. Той има 3 пистолета – два „Валтера“ и един „Зигзауер“, и не можем да разберем – един е сложен на фирмата му, е даден всъщност. След това е загубил единия, и не е посочил, сбъркал е може би – номерът на единия е дал, пък той съвпада с другия. Това го проверяваме как е станало. Нашата грешка на нашите служби – на „Контрол с опасни средства“, че са допуснали това да не е регистриран въпреки тези промени. Защо все пак единият от пистолетите не е регистриран? Тоест, така се води. Минава ти срокът за документите, който го притежаваш, ако ти не се обадиш в полицията, не се обадиш в полицията, се счита, че този пистолет вече е незаконен. Такъв е случаят с единия – не знаем дали е този пистолет и този пропуск е наш. За нещастие, служителят е загинал тази година.
Водещ: Казахте, че сте били или че сте се почувствали притиснати от фирмата, която ръководи телефон 112. Нещо друго, което смущава много хора е изобщо работата на този телефон, че не е достатъчно ефективна. Ще спре ли изобщо да функционира?
Валентин Радев: Не, няма да спира. 112 ще си работи. Аз имам уверение и фирмата, тази фирма, която в момента поддържа – тя е посредник между немската фирма и там някаква друга.
Водещ: Защо се чувствахте притиснат?
Валентин Радев: Притиснат не знам дали е точната дума, но все пак горе-долу така се почувствах. Не може да ми поставят условия, които имам експерти, които са проверили, и казват, че недотам са коректни условията до сега. Да, и ние не сме били коректни, не сме плащали за поддръжката. Последните 2 пъти не сме платили за поддръжката – говоря само за поддръжката на системата по обективни и субективни причини, но по този начин трябваше да бъдат водени преговорите с моите експерти. И аз затова настоях да бъдат изчистени нещата. Влязъл съм във връзка включително с Германия с фирмата-майка така да кажа, да изчистя и да няма загуби за данъкоплатците. Това е мой проблем, нямам друг проблем.
Водещ: Не, защото хората свикнаха, и сега като че ли се разбра, че едва ли не спира този телефон.
Валентин Радев: Не, не спира. Той си работи. Даже фирмата, в контакт сме с нея, благодаря й, че те продължават поддръжката докато ние водим споровете за цената, за условията, махаме някои от елементите на поръчката – те са три, и остава само единият – поддръжката, и се махат други два. Докато водим тези преговори те са се ангажирали да поддържат системата и тя няма да прекъсне работа.
Водещ: Това означава ли, че ще бъде избрана нова фирма и някой, който изпълнява?
Валентин Радев: Дали ще бъде нова нямам представа, но обществената поръчка ще бъде възобновена – тя е спряна, прекъсната е предишната, като два от елементите са махнати и ще продължим с трети. Водим преговори в момента, до един месец ще стане ясно. Но отново казвам, уверени са, те са ни уверили, и други фирми, че могат да поддържат системата, и тя няма да спира.
Водещ: Смятате ли, че работи ефективно телефон 112?
Валентин Радев: Ефективно какво значи? На тази база, на тази подложка софтуерната…
Водещ: Да се приемат сигналите достатъчно бързо, да се разпределят достатъчно качествено и ефективно към да кажем Спешна помощ, полиция или пожарна?
Валентин Радев: Със съществуващата софтуерна платформа, така да се изразя кратко, правим възможното, дори невъзможното – поддържаме ги и тя работи ефективно. Някога, някъде за минута се получава „пропадане“, както те казват – пишат с тефтерите буквално, но след това се възобновява.
Водещ: И от тази гореща телефонна линия към гореща тема – пожарите в Пирин. Видяхме ви много пъти докато бяхте в Кресненското дефиле и районът, където горяха тези пожари. Овладян ли е окончателно там?
Валентин Радев: Окончателно е овладян. Шест дни. Видяхте ме там, защото беше пожар с такива мащаби, както казаха колегите, скоро не са виждали, особено пък в тази част на района – от 10-15 години не е имало такъв пожар. Справихме се, според мен успешно. Колегите дадоха всичко каквото можаха – експертиза, включително и доброволци имаше, на които благодаря и оттук. Но основните сили си свършиха работата – пожарната, хората от горските стопанства, МВР, Министерство на отбраната с двата вертолета винаги помагат.
Водещ: Войската задължително и винаги я включваме там. Но съдът в Благоевград остави в за постоянно ареста пастира, обвинен за подпалването на Пирин. Този човек ли е подпалил пожара?
Валентин Радев: Досега сведенията сочат, че е той. Той даже е направил самопризнания още докато бяхме там, накрая те вече успяха да установят кой е. Направил е пълни самопризнания. Отидохме на място, буквално преиграха отново ситуацията, за да каже: Да, аз признах, ама вече не съм аз, някой друг е. Така че това е напарвано, това ме увериха – така се прави.
Водещ: Как така един човек може да предизвика пожар?
Валентин Радев: Ами той съжалява. Тръгва след едните крави, които се разделили. Връща се, обръща се – вижда гори. Взима си фанелката, почва да гаси. Обажда се на кмета, кметът официализира. След това обаче той си мълчи, не казва. Кметът казва: Имам пожар. И ние отиваме, почваме да гасим. Стават обаче други пожари, вятърът е много силен. И се разраства пожарът – 10-15 хил. дка. Той се е притеснявал. Такова е обяснението от колегите.
Водещ: Пожарът обаче премина в политическата сфера, тъй като се появи информация, че той пасе стадо на, така образно да кажем – на зелено НПО.
Валентин Радев: Е, може да е било стадо и на друго сега. Такава връзка аз няма да направя. Неправителствените организации… Случайно е бил там, може да е бил на съседното стопанство пастир. Това няма значение на кого е бил пастир. Важното е, че нелепа случайност, грешка, за която много пъти молих да спрат с тези цигари. Даже се чудим какво, даже имаше екстравагантни идеи, ми писаха на „Фейсбук“ колега, не колега, а граждани: Направете тека – забранете носенето на кибрит и цигари на пастири и на тези, които ходят в гората. Как да стане това? Това го има във военните поделения – влизаш в склада с боеприпаси и си оставаш цигарите и всичко на КПП-то. Е, не можем да направим това за всички. Но всички трябва да осъзнаят, че носейки ги само вече е опасност.
Водещ: Особено за пастирите и аз не знам как ще се случи. Протест на полицаите днес в Пловдив, в понеделник – в Смолян. Всички те искат по-добри условия на труд и по-високо заплащане.
Валентин Радев: Да, аз също го искам. Солидарен съм с тях.
Водещ: Това е отговор, познат от предишното ръководство.
Валентин Радев: Да, да. И ще продължавате да го чувате. Това се случва в парламента, там се обсъжда бюджета, сега започва есента точно обсъждането на бюджета за следващата година. Моля всички, които са съпричастни, да помагат да убедим и финансовия министър.
Водещ: Явно продължават броженията в системата. Разбирате ли се със служителите, със синдикатите? Те как ви приемат като министър?
Валентин Радев: Питайте ги тях. Аз мисля, че както съм работил със синдикатите в Министерството на отбраната, когато бях зам.-министър и отговарях за тях, същото ще срещна тук. Не се получи точно така, малко не си говорихме на един език, и затова аз поканих медиите да присъстват на откритите заседания. Каквото заседание има – не го водя аз – моят заместник Балабанов – той е председателят на този Съвет за социално партньорство, но там присъствате и вие, и слушате всичко. Каквото си говорим – изнасяте в медиите, ние сме открити и договаряме всякакви неща, които са свързани, включително и заплащането на служителите в МВР.
Водещ: И оставате категоричен, че увеличение на заплатите може да има, но догодина, така ли?
Валентин Радев: Да, аз мисля, че сега няма как да стане. И те мисля, че го разбраха. И сега се опитваме да убедим всички по веригата. Защото не става въпрос само за МВР, тук беше и министър Каракачанов – чухте го и него какви са заплатите. Заплатите не са такива в МВР, малко по-високи са, но ангажиментите не същите и т.н. имаме много детайли.
Водещ: Само че хората по силата, ето и онзи ден в Брегово имаше случай на саморазправа, малко приличаше на Дивия Запад, защото за пореден път ограбват автомат за кафе, и там един човек стреля с пушка и улучва 15-годишно дете. И пак казват: Нали щеше да има полицай във всяко село или поне в проблемните, горещите точки? Ще има ли?
Валентин Радев: Да, правим го. Назначихме 1000 човека. Спазихме обещанието преди Нова година. Сега сме август, средата на годината. 1000 нова полицейски служители – жандармеристи, полицаи са назначени. Ефективно до Нова година ще влязат на работа.
Водещ: А колко са подали молби за напускане и пенсиониране?
Валентин Радев: Много по-малко, 300 доколкото знам. Но ние тях не сме казали, че няма да има такива. Ние казахме, че ще назначим нови. Ние броим такива, че има. Дали ще са 300, дали 200, дали 400 – никой не знае. Това са хора, придобили право на пенсия или поради други причини напускат. Но това, което казахте – да, за този случай Брегово, който стана дума.
Водещ: Точно така.
Валентин Радев: Хубаво. Там стрелял човекът, видяхме го. Там малко се спекулира политически. Този човек същият, да бъде добър като много други граждани да подава сигнал. Нито един сигнал от него няма за обран кафе апарат. Има такива още 3-4 апарата там. Няма никакви оплаквания в полицията. Изведнъж гръмва това и той оплаква се, обрано е. Да де, но досега защо не си подал сигнал в полицията? Защо полицията не знае? 5 души работят там полицаи.
Водещ: Знаете ли колко пъти хората, ограбени домовете им, не подават сигнал, защото просто знаят, че ще се занимават с полицията и няма да има някой, който да обърне внимание или да разкрият извършителя.
Валентин Радев: Не е вярно. Умолявам ги. Веригата работи. Това е като – пуснете фиш поне. Ако и сигнал няма, как ние да знаем.
Водещ: Сега ще покажем една друга верига – КАТ вече има право да ни снима за превишена скорост дори от храстите. Как се прилагат новите правила? Провери Стоян Георгиев.
Репортер: Всяка година страната ни оглавя черната статистика на най-голям брой жертви на катастрофи в Европа. Това накара управляващите да решат да премахнат табелите, които предупреждават за камери на пътя.
Бойко Борисов – министър-председател на Република България: Това е абсолютна глупост – табела: „Камера на пътя“. И там всички намаляват. Нали карате? Намаляват, минат камерата и газ.
Репортер: Снимането на нарушителите без предупреждение стана законно от 8 юли. Как КАТ използва новото законодателство да ни хване, когато сме твърде бързи на пътя? Наши зрители ни сигнализираха, че камерите се разполагат в храстите на широки пътища, където ограничението според тях е неестествено сведено до 50 км/ч. Такъв сигнал получаваме за пътя Костинброд-София. По време на нашата проверка снимащи патрулки няма. Четири платна за движение по две ленти в посока, мантинела по средата, на практика сте извън населено място. Няма и табела за ограничение на скоростта. Но сте длъжни да се движите с 50 км/ч, защото формално тук е населено място. Снимки изненади на най-смъртоносните опасни пътища в страната или капани на безопасни места с големи ограничения на скоростта? По време на нашата проверка в делничен ден в района на София единствената патрулка, която откриваме да дебне край пътя, се намира на Ботевградско шосе на влизане в София. При ограничение от 60 км/ч на път с три активни ленти в посока.

Водещ: Ще отпадне ли това криене по храстите или пък тези „хранилки“, които ги наричат голяма част от шофьорите?
Валентин Радев: Ще отпадне, разбира се. Всичко е въпрос на пари – повече камери, по-малко служители и по-малко субективност. Ще отпадне постепенно. Тук вие давате нещо, но не давате другите, които нарушават. Дори и така, ако трябва, но ще ги спираме тези нарушители. Те са малко, те не са голямата част от нас, но точно те водят до тези тежки пътно-транспортни произшествия и до жертви.
Водещ: Как приемате това? Не пада ли наистина – от години си го говорим това – да се скрие екипа или да се прикрие зад някой храст, за да може да /…/?
Валентин Радев: Те не се прикриват. Има и такива случаи със сигурност, но масово не се прикриват. Свият по две патрулки от областните дирекции има на магистралата. Новите, на които сме дали /…/. Това са само – нека да го знаят гражданите – по две патрулират постоянно.
Водещ: Има ли резултат от отпадането на предупредителните табели?
Валентин Радев: Има. И промените в законодателството, аз ги цитирах вчера на брифинга, казвам ги и на вас числата – юни месец 6 надолу убитите, следващият месец – 14 надолу. Юни, юли, август – 20 жертви са надолу. Бавно става това – говоря за нормативните промени, които направихме, промените в Закона за движението по пътищата, но това ще стане бавно. Може би до Нова година ще има още повече ефективност от тези промени.
Водещ: Специално за жертвите на пътя би било нещо прекрасно, ако говорим за драстично намаляване на техния брой. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев – гост на предаването ни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране