28.11.2015 | 0:01
Отмъщението на „гнилата ябълка“
Двете "каки" наистина са другарували, докато Янева удържаше председателския пост

Абсурдите в съдебната ни действителност имат магическа сила – например превръщат някои „гнили ябълки“ в сочни плодове. Ако скандалът със записите на разговори между довчерашните фаворитки в Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова продължи в същия дух, втората ще се окаже борец за истина и справедливост. Бранейки се яростно срещу онези, който я хвърлиха на кучетата, Ченалова започна да говори и заяви, че няма какво да губи. Засега казва нищожна част от това, което знае, но и то вече не  е малко.

Даденото тази седмица от Ченалова и от съпруга й д-р Красимир Хаджигеоргиев домашно интервю може да е и знак за изчерпване на записите от серията с Янева, но в него беше дадена заявка за изостряне на съпротивата. От казаното станаха ясни няколко неща, първото от които е, че разривът между двете доскорошни колежки е пълен. А е пълен, защото Ченалова е усетила, че ще я жертват в опит да измият калта от ръцете си. В интервюто бе подробно описан корупционният опит на Янева и на съпруга й Илия Манолев да купят мълчанието на Ченалова в полза на главния прокурор Сотир Цацаров и с това играта загрубява до крайност. Но пък картината започва да се подрежда и да става все по-правдоподобна.

Очевидно двете „каки“ наистина са другарували, докато Янева удържаше председателския пост. През февруари Ченалова вече е „ударена“ и е наясно, че отстранената Янева ще спасява собствената си кожа. Два месеца по-късно Янева и Манолев идват у Ченалова неканени и я предупреждават да внимава какво говори и да не застава срещу Цацаров, за да не пострада. Обстоятелството, че това е направено пред много хора, въпреки че вече се мразят, има белезите на отчаян опит за спасяване на положението. По това време Янева явно има сделка с Цацаров и е готова да рискува. Но удря на камък, подценявайки бившата си довереница.

Ченалова и съпругът й не се поддават нито на заплахата за проверка на семейното имущество, нито на предложената им парична оферта в брой. Тя знае цената си и е наясно, че става въпрос за унизителен капан, зареден с трохи и бучка сиренце. Решена е вече да играе твърдо и разчита противниците й да размислят. В интервюто наблегна на това, че не е единствената „гнила ябълка“, а другите остават незасегнати. Признава неща, които са публична тайна, но са неприлични за казване – че фамозната бивша заместник-председателка на СГС Богдана Желявска е разпределяла лично „някои дела“; че останалите са разпределяни от съдебни помощници, което не е тяхна работа; че новото ръководство на съда замита безобразията на старото.

В четвъртък (26 ноември) разкритията стигнаха до пъпа на съдебното блато. При посещението си във Висшия съдебен съвет (ВСС), където беше изслушана от етичната му комисия, Ченалова разказа за получавани „много елегантно“ указания от страна на Янева как да се решат определени търговски дела. Както и че не е единственият съдия, който е викан и му е казвано: „Виж това дело как ще се реши“ или „Внимавай как ще се реши“. Невинаги обаче ставало това, което се иска, защото „то просто не може, няма как“.

Отнесе го отново и Цацаров, при това в компанията на „един посланик“, който не бил обаче френският, след чиято намеса започнаха ядовете на Ченалова. След „дипломатичната“ намеса по едно от делата Цацаров повикал Янева, дал й указания, но Ченалова не ги изпълнила и решила делото по друг начин. Показателно беше и напомнянето, че има „има определени обстоятелства, за които още не съм говорила“. За капак Ченалова съобщи, че я следят масирано „определени автомобили с пловдивска регистрация“, които забелязала пред дома си.

Как е преминало изслушването не се разбра, тъй като ВСС отново не допусна медиите. Но преди това показа публична разпра, докато се чудеше да прати ли становище по скандала на Европейската комисия. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев настоя, че темата ще е актуална едва след приключване на проверката на етичната комисия. Междувременно Цацаров беше сондирал позицията й и прокуратурата се похвали с отговора на Брюксел, според който намеса в случая няма да има. А каквото има да се каже, ще е в мониторинговите доклади. Опозицията във ВСС, в лицето на Калин Калпакчиев, контрира с призив да не се прилагат „евтини пропагандни номера“. Той настоя отново за проверка на съдържанието на записите. Тук Колев кипна и заговори за групи зад Калпакчиев, които „подклаждат цялата тази ситуация“.

Правосъдният министър Христо Иванов пък се хвърли да брани превантивно премиера Бойко Борисов от евентуално изслушване по скандала. Според него това не би довело до резултат. А ако той бил премиер и го викал орган на съдебната власт, нямало сила, която да го накара да дойде и да говори. Премиерът не бил магистрат и ако почнели да се целят във фигурата му, всичко щяло „да потъне в мъгла“. Иначе Иванов също е за проверка по същество, но не от прокуратурата, макар че имало данни за престъпление. Замесването на Цацаров обаче довело до „конституционен вакуум“ и трябвало да се търсят други решения.  И определяйки закритите изслушвания в етичната комисия на съвета като „изключителна арогантност“, министърът обобщи ситуацията така: „Очевидно е, че г-жа Румяна Ченалова иска да говори. Въпросът е кой ще я чуе“.

Опозиционният натиск в съвета роди и инициатива, предложена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той призова президента Росен Плевнелиев да инициира създаването на специална комисия с представители на трите власти, която да проучи аферата. ВСС и изпълнителната власт нямало как да го сторят заради замесените техни членове. И макар че регламент за такава комисия няма, моралът стоял над закона.  Опитът да бъдат заобиколени замесените власти беше попарен обаче бързо от Плевнелиев с аргумента за независимост на всяка от тях. В добавка президентът прехвърли топката на Народното събрание, тъй като само то можело да запълни институционалния вакуум, за който говорели Панов и Христо Иванов. А съчетаването на всички тези позиции показва едно – в тази държава вакуумът на държавност е толкова отчайващ, че независимостта на властите води до безвластие и тържество на беззаконието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране