25.06.2015 | 17:37
Падна банковата тайна за КТБ
Обявяват влоговете на партии и лидери, високостоящи в държавната администрация, техните семейства и свързани лица

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за кредитните институции, според които ще отпадне банковата тайна за някои договори в банки, изпаднали в несъстоятелност. До гласуването се стигна, след като нито един депутат не изяви желание да участва в дебатите.

Целта на поправки беше да се представят причините, които доведоха до фалита на КТБ. Те бяха предложени от временна парламентарна комисия по случая. В досега действащото законодателство не е уреден въпросът, който да засяга разкриването на фактите и обстоятелствата за влоговете и кредитите на клиентите на банка в несъстоятелност.

В първоначалния вариант на законопроекта се предвиждаше банковата тайна да може да отпада по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете, финансовия министър или на синдиците. Между първо и второ четене обаче са били направени промени, според които в шестмесечен срок от обявяването на банката в несъстоятелност и вписването на това в търговския регистър, данните трябва да бъдат оповестени.

Така избирателно ще бъдат обявени размерите на влоговете на политически партии и лидери, високостоящи в държавната администрация, техните семейства и свързани лица. Промените предвиждат още банковата тайна да отпадне за хората и фирмите с преференциални лихви до 2 г. преди затварянето на банката, както и на спасилите парите си с цесии след 20 юни 2014 г.

След приемането на промените е възможно и оповестяването на консултантски договори с банката, която е обявена в несъстоятелност, както и такива за наем и безвъзмездни договори. Разкриването им ще бъде факт, независимо кога са сключени. Според поправките стават публични и всички договори на фирми с цел кредитиране на други фирми, необезпечените договори, консултантските договори на банката, безвъзмездните договори, договорите за наем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране