20.07.2018 | 16:04
Парламентът задължи кабинета да не приема обратно мигранти

Народното събрание задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Около това решение се обединиха всички 177 депутати по време на разискванията, които бяха поискани от БСП. В тях се включи и премиерът Бойко Борисов.

По темата имаше две проекторешения – на БСП и на ГЕРБ, а дебатът отначало тръгна по обичаен начин. „Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел – и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките. Много мощна хибридна атака, имаше снимки с трупове в Средиземно море. Хванаха медиите Меркел за ръката и тя каза: „Елате…“

По същия начин ваши депутати ви хванаха за ръката и ви заведоха в регионите с чума и да галите козичката. Ситуацията, в която тя попадна, няма друго нещо, което да я съсипва освен това изречение. То й се закичи като брошка“, обясни Борисов в пленарната зала.

Впоследствие обаче премиерът проведе 40-минутна среща с лидерите на всички парламентарни партии. След нея се стигна до консенсусно решение, изчетено от Нинова:

„Народното събрание, отчитайки решението на Съвета на Европейския съюз от 28 юни 2018 г.:

1. Задължава Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти;

2. Задължава Министерския съвет да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията;

3. Задължава Министерския съвет до края на септември да представи предложение на България за реформа на Дъблинския регламент“.

Нинова благодари за проявения разум и за подкрепата за проекторешението на левицата, което с разумни предложения било допълнено и засилено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране