19.04.2017 | 8:38
Първият работен ден на новия парламент
Новите 240 депутати ще положат клетва и ще изберат първия сред равни – председателя на Народното събраниe
44-тият парламент се събира на първо заседание. Новите 240 депутати ще положат клетва и ще изберат първия сред равни – председателят на Народното събрание. ГЕРБ номинира за председател на Народното събрание Димитър Главчев, който беше заместник-председател на предишния парламент.
Най-голямата партия номинира и Цвета Караянчева за заместник на Главчев. Останалите известни предложения към момента за заместник-председатели са Нигяр Джафер от ДПС, Явор Нотев от „Обединени патриоти“ и Валери Жаблянов от „БСП за България“.
В следващите дни продължават разговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти. Миналата седмица двете формации се договориха по управленската програма до 2021 година.
Предстои да бъде подготвено и подписано коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти и едва тогава да се водят и разговори за конкретно разпределяне на министерски постове.
По неофициални информации по-малката формация вероятно ще управлява поне пет министерства. 
Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев. Съгласно Конституцията тържественото първо заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ депутат – журналистът Тома Томов, който беше избран от листата на „БСП за България“ в Благоевград, съобщиха от парламента.
На първото заседание всички ще положат следната клетва: 
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.
След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз.
Изявления ще направят представители на всички парламентарно представени формации.
На тържественото заседание на парламента са поканени да присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране