11.02.2018 | 18:13
Пътнически самолет със 71 души се разби край Москва
Машината е била на авиокомпания Саратов и е летяла за град Орск в Урал

Руски самолет Ан-148 със 71 души на борда се разби край Москва. В машината е имало 65 пасажери, сред които дете, и шестчленен екипаж. Няма оцелели. Самолетът изчезнал от радарите в 14.45 часа, малко след като излетял от московското летище Домодедово.

Час по-късно от извънредните служби в Подмосковието съобщиха, че изчезналият Ан-148 е открит в поле в Раменски район край руската столица. Всички хора на борда на самолета са загинали.

Няма и предположения за причините, довели до падането на самолета.  Свидетел заяви пред „Интерфакс“, че самолетът се е разбил край село Аргуново в Подмосковието.  Два вертолета Ми-8 със спасители бяха изпратени в с.Аргуново. В 15.40 часа  там бяха открити отломки.

Машината е била на авиокомпания Саратов и е летяла за град Орск в Урал, край руско-казахстанската граница. Тя е била на 7 години.  Според руски агенции очевидци са видели самолета, обхванат от пламъци, да пада в района на село Аргуново, югоизточно от Москва, предаде Франс прес. Данните от сайта flightradar24 показват, че самолетът рязко е загубил височина, преди да спре да подава информация.

Самолетът Ан-148 е произведен от украинския авиоконструктор „Антонов“. Първият полет на този модел е през 2004 г. Той е двумоторен реактивен самолет за превоз на около 80 пътници на къси и средни разстояния – може да лети на разстояние от 3600 километра. Такива машини използват авиокомпании в Русия, Украйна и Северна Корея.

От влизането в експлоатация на Ан-148, е имало най-малко пет инцидента с този тип самолети. Те са били свързани с колесниците, електрическата система и системата за управление. По случая с днешната катастрофа е образувано производство за нарушение на правилата на полетите, предаде ТАСС, като цитира Светлана Петренко, говорителката на Следствения комитет на Руската федерация.

На мястото на катастрофата са пристигнали следствено-оперативни групи, както и губернаторът на Московска област Андрей Воробьов. В обекта на катастрофата има общо 34 единици оборудване и 167 души.

Министерството на извънредните ситуации призова да се запази спокойствие и да не се изпада в паника. Московката междурегионална транспортна прокуратура и Южната транспортна прокуратура са започнали проверка във връзка с падането на самолета. Проверката касае работата на диспечерите и обслужването на разбилата се машина, предаде ТАСС.

Застрахователната компания „АлфаСтрахование“ съобщи, че пътниците и екипажът на разбилия се самолет, са били застраховани от нея. Компанията вече се е свързала с авиопревозвача и участва в изясняване на обстоятелствата около катастрофата, предаде ТАСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране