04.10.2018 | 0:01
Пациент на хемодиализа почина, а друг е в кома след авария
Във вторник авария спря процедурите по хемодиализа на общо 45 пациента

Пациент на хемодиализа почина, а друг е в кома, след като авария спря работата на животоспасяващата апаратура във Видин, съобщи BulNews. Припомняме, че във вторник авария спря процедурите по хемодиализа на общо 45 пациента.

В понеделник мъжът пропуснал диализния сеанс. Във вторник той е уведомен за аварията на апарата и са му посочени алтернативите за извършване на процедурата. Човекът планирал да замине на диализа в Монтана. Тази сутрин обаче се почувствал много зле и извикал Бърза помощ. По пътя към Спешното отделение на болницата във Видин, човекът изпаднал в терминално състояние и починал. Трагичната новина съобщи директорът на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин Цветан Василев.

Втори пациент е в кома вследствие на авариралата хемодиализна техника. Той е заминал за спешна животоспасяващата процедура в Лом. В момента пациентът е в тежко състояние, въпреки че вече е приет за диализа. Той е настанен в отделението по неврология и лекарите се борят да стабилизират състоянието му.
Счупената част на апарата за хемодиализа вече е намерена. Утре във Видин се очаква да пристигнат екипи, които да ремонтират повредената медицинска техника. Очаква се хемодиализата във Видин да заработи отново в понеделник.

Междувременно министър Кирил Ананиев разпореди спешна проверка в центъра по хемодиализа.
Създадена е организация пациентите от Видин да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране