02.01.2018 | 12:26
Петър Иванов: Новогодишната реч на Радев – тъпа, изкуствена и дървена
Президентът не знае, че изреченията не свършват след запетайка, казва психологът

Гледах и слушах последователно новогодишните речи на трима президенти – първо по Rai 1 в 21:30 ч. на италианеца Серджо Матарела, после на руснака Владимир Путин, и в 23:55 ч. на нашия Радев.
Първите двама говориха свободно, човешки, от сърце, убедително, стилно, и без да четат. Обръщението им към техните сънародници беше цялостно, без накъсване на части.
За разлика от тях, речта на военния пенсионер от Хасково беше съставена от цели шест фрагмента, някои от които съдържаха по само една фраза. Значи става дума за монтаж на отделно произнесени предварително написани текстове.
Питам се, генералът не може ли да запомни двете думи “Скъпи сънародници” и да ги слее с понататъшното “заедно сме на финала на…”, та се налага те да са на отделен запис?
Питам се още, нима този човек не знае, че изреченията не свършват на запетайка, както той интонационно при говора си ги свършва, и след това продължава сякаш с ново изречение, нова фраза, а свършват при съответния препинателен знак (точка, удивителен, въпросителен, многоточие), според българската граматика?
Този човек, или там някой от персонала му, чували ли са за фонетика? А за фоника?

Няма ли някой по-образован на “Дондуков” 2

да му каже нещо за интонацията при говоренето, за движението на тоновете, за промените на гласа по височина, сила и тембър, за мелодията, темпото и паузите на речта, за логическото, емфатическото и фразовото ударение и т.н., та се налага да слушаме такава тъпа според мен, изкуствена и дървена реч преди Нова година?
Няма ли кой да го светне този човек, че интонацията при говор зависи от съдържанието на изречението, а и от целта на самото изказване?
Защо броят на изреченията в речта на държавния ни глава е равен на броя на запетайките в написания от неговите хора текст?
После, какви са тези смешни и нелепи жестове: 10 пъти с двете ръце едновременно и 5 пъти с дясната ръка, които често не са в унисон със смисъла на казваното?
Прави впечатление, че във всеки от 6-те монтирани фрагмента задължително има точно по 3 механични жеста, наложени на говорещия, сигурен съм, от някой скъпо платен самозван специалист и “учен” от БАН. Нали е така, другари?
А за съдържанието на новогодишната реч на Радев, какво той казва, и защо го казва, просто не ми се говори. Все пак празник е, нали?

Б.Р. Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.

spodelime


12 коментара

 1. А$ каза:

  да много лайнари си харесват назначение от пиндостан малоумен чорап. Когато им кажеш фактите врещят той звезда той бащица той по най от плевню
  а фактите с а ясни и безпощадни. булгаристан населен от 90 % ясно изявени ДЕБИЛИ>

 2. .Керпеден Пенчо каза:

  И докога ще замръсява мрежата този пасквил?Няма ли кой да го махне?

 3. Шерлок Холмс каза:

  Само президента

 4. Берберова каза:

  Този нещастник от какъв сън или лекарство се е събудил? Защо ли му обръщаме внимание?

 5. Денчев каза:

  Главоча каза:Приятели и аз реших нещо да коментирам и след като излезе написаното от мен,разбрах какъв простак съм бил.Но вие ще ми простите,защото българите са милостиви, към недоразвитите и имащи умствени проблеми индивиди.

 6. Главоча каза:

  най – кухия президент

 7. Кой си ти бе каза:

  Тоя “ специалист” сигурно се е наслаждавал на речите на Плевнелиев!

 8. Избирател каза:

  Кой е този поплювко? Той да ме би да е Господ?

 9. Диана каза:

  И с какво самочуствие прави коментар този, вероятно напикаващ се вече, „академик на българското слово“, за когото почти никой не е чувал. За да следи и не пропусне запетайките даже не се е постарал да вникне в съдържанието на президентското слово. Не пропуснал да преброи и жестовете на лявата, на дясната, на двете ръце. Истински идиот. Боже, пази България от такива тъпоумници.

 10. Шерлок Холмс каза:

  Даааааааааааааааа. Тоя очевидно не е в час

 11. Дочев каза:

  Това недоразумение се измъкна от нафталина,поотръска се и извади побелелите от слънцето брътвежи,за да „удари“ Президента,защото ако насочи „стрелата“ си към ББ,може да му се случи някаква неприятност.Ти си човек на възраст,претендираш че си образован,а от изреченията които си ползвал,лъха жалка посредственост,от която не можеш да се отървеш,защото просто нямаш време!Без твоя глас,над два милиона българи, казаха ДА на генерал Радев на отминалите президентски избори.Чичо Пешо,не закачай Президента!

 12. Анонимен каза:

  Петър Иванов ти си=0

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране