15.01.2017 | 20:18
Петър Москов си вади пръта от джоба на генерал Наско!
Тезиси с пепиверинов блясък в очите

Георги Любенов, БНТ: …Струваше ли си РБ? Струваше ли си – ръка за ръка с ГЕРБ…?

Петър Москов: …След като РБ е дал възможност във всяка една от публичните сфери да бъдат провеждани политиките на десницата – да, струвало си е! И когато говорите с различни представители на морала – то не е толкова на политиката, като че ли, защото някак си говорим за морал – вижте, нека църквата да се грижи за тия понятия. Но иначе, ако ме питате мен, аз мога да кажа какво съм правил през тези две години. Защото го е имало РБ, защото е имало стабилна – в рамките на 2 години, за съжаление – дясноцентристка коалиция. И това е направено. Когато идват други хора, които обясняват как е лошо, как не е морално, как кой с не знам си кой с не знам си какво правел и можело да бъде по-хубаво, защото в детските им мечти било по-хубаво, питайте ги какво са правили през последните 2 години. Аз мога да кажа какви са резултатите от моята дейност и от дейността на правителството във всяка една сфера, без значение дали това е доминирано от министър на РБ, или не. И целите и законите, и пътят, даден на България от това дясноцентристко мнозинство – искам това да продължи. Толкова е просто!

…Аз трябваше да бъда поставен в ситуация да се срамувам, да се оправдавам за това, че традиционната градска десница има политическо представителство в парламента и то участва във властта! Извинете, но това е разликата между лявото и дясното. Отношението към властта. Десницата знае защо изпраща собствените си политически представители. Изпълняват програма. Моята програма е свързана с електронизация на здравеопазването, ефективност на разходите, с овластяване и права на пациентите. За това са ме пратили и аз съм го направил. А лявото отношение на властта е това е, което… ъъъ… гледам, че се появява като някакъв тип модерно говорене. Това е андрешковското, господине. Властта е далечната; тази, която ограбва хората; тая, дето всичките са лоши. И ние, ако сме далече от властта, сме добри и сме морални. Начинът да се промени държавата е през промяна на механизмите на упражняване на властта. За мен убедено, биографично, дясно, като собствени житейски убеждения – дясноцентристка коалиция трябва да продължи да управлява.

ГЛ: Много интересно говорите, г-н Москов.

ПМ: Опитвам се да говоря истината!

ГЛ: …Откъде дойде обаче това – аз ви питам: обиден ли сте…

ПМ: О, не! Защо да съм обиден?

ГЛ: Защото, помните ли – вашите хора, ген. Атанасов каза: пръчка! Пръчка, прът заслужава Москов, прът!

ПМ: Вижте, аз не се занимавам с политика, за да бъда обиден или щастлив. Тези две години в персонален план са били едни от най-тежките и трудни години. Идеята за това, дето някакви хора да отидели в управлението и се облажвали от управлението – вие сте опитен и смислен журналист – ще ми кажете ли какво в личен или публичен план аз съм постигнал от тези две години, в които сме правили вълнуващия процес по въвеждане на правила? В едни сфери, където години наред това се е движело без правила, на тъмно, без резултат. Това е вълнуващо! И не ме интересува кой какви пръчки има в джобовете си.

ГЛ: Сега разбирам защо ви харесва Бойко Борисов. Разбирам защо! Говорите за вълнуващи моменти, но…

ПМ: Да, вълнуващо е да въвеждаш правила! Там, където ги е нямало. Вълнуващо е да покажеш на обществото и на тази част от обществото, която досега се е облагодетелствала от липсата на правила, че вече има държава, има институции и има правила, има прозрачност. Но за това трябва повече от година или две. За това трябва дългосрочна отдаденост на обществото и политическа воля, която да надгражда резултата и да стабилизира постигнатото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране