Зареждане

Напишете

ИНТЕРВЮ

Петзвезден ум. Иззад открехната завеса наднича ключов спийкър

share

Водещ, радио „Фокус“: Министър Ангелкова… Искам да ви попитам, ползвам възможността, че сте наш гост, за посещението на българската правителствена делегация в Рияд. Оттам дойде новината, че Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в петзвездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни. Какво дава основание да се случи това?

Николина Ангелкова, министър на туризма: Всъщност изключително важно историческо посещение на нашия премиер в кралство Саудитска Арабия. За първи път се случва такова посещение на такова високо ниво и за първи път български правителствен ръководител се среща с краля там, с монарха. Знаете, че кралство Саудитска Арабия е абсолютна монархия. Всъщност по отношение на възможностите за инвестиции особено в туризма ние не говорим за първи път на това посещение. Знаете, че през 2016 г. на посещение в България беше принц Султан, който успоредно с това, освен че е най-големият син на краля, е и министър на туризма и с който имаме изключително добри, приятелски отношения. Повече от три години се познаваме и бих открехнала една завеса – че той е причината това посещение да се реализира в кралство Саудитска Арабия и всъщност да имаме една такава огромна възможност за инвестиции не само в сектор „Туризъм“, но и в земеделието, и в транспорта… И също така друго важно – смятам за мен и като цяло за успеха на министерството предложението, което получих от принц Султан – по време на мое индивидуално посещение в Саудитска Арабия да бъда гост-лектор на техен университет, в който да представим възможностите за развитие на туризма и изобщо как ние развиваме туризма в България, което смятам, че е едно много голямо признание и се вижда, че резултатите, които ние имаме, не само свързани с броя на посещенията, чуждестранни туристи, които имат един изключително рекорден и устойчив ръст, но също така и с качеството на туристическия продукт, който предлагаме.

В-щ: А имаше ли поет ангажимент от принц Султан при вашия разговор?

НА: Имаше поет ангажимент отново да посети България. Поканих го да бъде КЛЮЧОВ СПИЙКЪР по време на второто издание на Конгреса за древните цивилизации, който ще бъде проведен следващата година октомври месец в София. Така, надявам се, да успее да вмъкне това важно събитие в програмата си и отново да го посрещнем следващата година в България и вече да имаме възможност да обявим и конкретни инвестиционни намерения, които ще разработваме в рамките на периода до октомври следващата година.

В-щ: Знаете, чуха се и песимистични гласове, според които от Саудитска Арабия няма да дойдат да инвестират в България, и то в петзвездни хотели, заради несъвместимост в мащабите. Ще ги опровергаете ли?

НА: Времето ще го покаже. За мен е важно да си вършим работата и това, което сме поели като ангажимент, да го изпълняваме и да работим в посока това да се случи. Живот и здраве, както казах, фактите говорят най-добре за всичко. Затова смятам да оставим това на времето, да продължим да работим и когато отново посрещнем принц Султан бин Салман бин Абдулазиз ал Сауд в България, съответно да можем да обявим и както казах, конкретните резултати от тази работа в продължение на една година.

***

Послепис. Разбира се, целият отдел вярваме на всяка дума на г-жа Ангелкова – тук ще дойдат саудитци, дето се чудят какво да правят с парите си, и ще ни бият с пачки, докато ни стане байгън от инвестиции.

Също както след историческото посещение на Борисов и делегацията му в Катар към България потекоха инвестиции и газ. (Освен дето уволниха Трайчо след това посещение, друго не си спомняме да последва.)

Също както развиваше икономически отношения и Соломон Паси. „Ако пък всеки китаец пие по една българска бира дневно, годишният оборот между двете страни би бил 350 млрд. долара“, обясняваше мъдрият Соломон през 2002-а. 15 години по-късно биропроводът до Китай още не е построен :(

А г-жа Ангелкова може и да стане „приятел“ с принц Султан – но преди това арабският свят трябва да признае жената за човек!

социални бутони

Етикети:

3 Comments

 1. Диана 25.12.2017

  Един мангал от Филиповци каза, че кварталът ще е много щастлив ако петзвездният хотел се издигне в махалата им. Вика, хем си приличаме като „султана“, хем лажем като министърката.

  Отговор
 2. Жокей 07.12.2017

  Но той принц Султан не харесва жената, а конското у нея,затова може и да станат приятели. При тях конете са на почит, за разлика от жените.

  Отговор
 3. българка 06.12.2017

  Боже, пази България от прости хора и простотията им…

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.