Зареждане

Напишете

СКАНДАЛ

ПИБ финансира Гинка за ЧЕЗ с 80 млн. евро

share

От Първа инвестиционна банка (ПИБ) са изпратили писмо със заявен интерес за участие във финансирането на покупката на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“. Това съобщи председателят на временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев от БСП, който отчете свършеното до момента. Става въпрос за 80 млн. евро, добави той. Преди около два месеца от ПИБ заявиха, че не са поемали ангажименти за финансирането на сделката. Гинка Върбакова, която е собственик на „Инерком“, тогава също отрече, че ПИБ ще финансира част от сделката.

Депутатът изреди и справките, писмата и информацията, които комисията е поискала от различни институции по казуса с продажбата на ЕРП-то. Изпратени били и въпроси, свързани с финансирането на сделката – цялата кореспонденция между Българската банка за развитие (ББР) и „Инерком“, както и с Първа инвестиционна банка (ПИБ) и „Уникредит“. Към момента все още няма отговор от ББР и ако банката не отговори, то депутатите ще потърсят информация от управление „Банков надзор“ на БНБ. От „Уникредит“ са заявили, че става въпрос за професионална тайна.

Бойчев каза още, че депутатите са поискали информация от прокуратурата за това дали срещу бизнесмена Никола Молчан се водят проверки, или има досъдебни производства. На едно от последните заседания на комисията гостува главният прокурор Сотир Цацаров, който беше попитан каква информация има за чеха, който е бил оправдан по съмнение за убийство и който според различни информации е превеждал на една от срещите между ЧЕЗ и „Инерком“.

„Самото име, което ми цитирате, не ми говори нищо, но ако такъв въпрос бъде зададен заедно с другите въпроси, съответна проверка ще бъде извършена и ще мога да ви дам пълна информация“, отговори тогава Цацаров. Срещу Гинка и Славчо Върбакови не се водят преписки и дела. Все пак името на Славчо Върбаков се появява в няколко досъдебни производства, а на съпругата му Гинка – в едно. Тази информация е била поискана от ДАНС и от президента и е била изготвена от прокуратурата. Копие от нея е поискано и от депутатите от временната комисия за ЧЕЗ, каза още Жельо Бойчев.

„Ситуацията с ЧЕЗ няма как да се случи в държава, в която институциите са си на мястото. Това, което виждам като действия на институциите, е смущаващо“, обобщи председателят на временната комисия. Според него не е нормално месеци наред българската страна в лицето на правителството и на службите да няма нужната информация какво се случва с ключово дружество, което доставя ток на близо 3 млн. души. „Няма обяснения за ситуацията, в която си задаваме въпроси, на които да нямаме отговори“, заяви той.

Временната комисия за ЧЕЗ ще предложи законодателни промени, свързани с правомощията на енергийния регулатор. „Как и по какъв начин се удостоверява изпълнението на инвестиционната програма на ЕРП-то? Как се гарантира качеството на тази услуга“, попита риторично Бойчев.

share button

Етикети:

1 Comments

  1. Слави 13.04.2018

    А пък УниКредит Булбанк финансира Гинка за ЧЕЗ със 180 млн. евро… Е, и?!?

    Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.