Зареждане

Напишете

БЪЛГАРИЯ

ПИБ: Цеко Минев не е собственик на „Юлен“

share

Цеко Минев не е собственик на „Юлен“ АД. Това заявиха за „Капитал“ от Първа инвестиционна банка, в която Минев е един от основните акционери заедно с Ивайло Мутафчиев. За коментар беше потърсен и Цеко Минев, но той не отговаряше на мобилния си телефон. От банката уточниха, че той е запознат с отговора към „Капитал“.

Дума срещу дума

В сряда в интервю пред бТВ премиерът Бойко Борисов посочи, че „реалният собственик на „Юлен“ е Цеко Минев. Той притежава 42.5% от капитала на ПИБ. Банката финансира концесионера на лифта в Пирин. Номинално „Юлен“ е собственост на офшорна компания на кипърския гражданин Георгиус Георгиу. Борисов всъщност изрече онова, което се знае неформално от години, но никой не произнася. Причината е, че с фиктивен собственик се заобикаля проблемът с кредитирането на свързано лице.

Така възникналата вече и на официално равнище колизия по въпроса кой е собственикът на концесионера на ски зоната в Банско праща топката и в полето на БНБ, която би следвало да провери има ли нарушение на правилата.

Банско – 1% от бизнеса на ПИБ

На въпрос на „Капитал“ какъв е размерът на експозицията на ПИБ към „Юлен“ към момента от банката отговориха, че не може да коментират публично отношенията със свои клиенти, тъй като „клиентите на банките в България са защитени с банкова тайна“.

Оттам посочиха още, че общият размер на кредитите на банката „към домакинства и за всякакви бизнес начинания в Банско и съседните общини към края на 2017 г. е под 1% от целия кредитен портфейл на банката, като по-голямата част от тези вземания са към граждани и към малки и средни предприятия от Банско и региона. При това процентът на просрочия по тези вземания на банката е под средния за страната“. Като „спекулативни и злонамерени“ определиха от ПИБ „опитите за обвързването на определени проекти в Банско с цялостния бизнес на банката“.

споделяне в социални мрежи

Етикети:

7 Comments

 1. Нали защото е работодател на Цеко Минев подари фалита на КТБ на Шопара и спаси собствената си банка ПИБ.

  Отговор
 2. Свилена 20.02.2018

  Капитал обаче много хитро питат банката за кредитите на Юлен, защото знаят, че тя няма право да коментира отношения с неин клиент. Що не питат Юлен за това, а?

  Отговор
 3. Цеко 20.02.2018

  ПИБ не е моя….аз само я притежавам…..

  Отговор
 4. Тодоров 20.02.2018

  Аман от боковизми!

  Отговор
 5. Дидо 19.02.2018

  Ами не е, това се роди в няколко болни глави и Боко взе, че го тиражира…

  Отговор
 6. Захариев 19.02.2018

  Борисов изобщо не беше сигурен какви ги говори, което не е нещо ново, знаем си го него.

  Отговор
 7. Вера 19.02.2018

  Пореден неуспешен опит да се разклати банковата система и да се отвлече вниманието с лъжи…така никой няма да се сети за избягалия Василев

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.