04.08.2015 | 1:17
Политици и техни близки въртят далавери в енергетиката
Честен човек ли е приятелят на Плевнелиев - Иво Прокопиев, след като най-голямото му ВЕИ е с двойно по-голяма мощност от посочената в строителните документи, чуди се Валери Симеонов

Водещ: Специализирано звено с прокурори, специалисти и служители в ДАНС ще контролира енергетиката, това обеща премиерът Бойко Борисов вчера. В петък съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов, който оглавява анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката изнесе поредните данни за ужасяващи злоупотреби. Господин Симеонов сега трябва да е на пряката ни линия в Бургас, добро утро.
Валери Симеонов: Добро утро.
Водещ: Кажете сега след поредните разкрития, който бяха направени ще има ли някакъв ефект?
Валери Симеонов: Не сте на точния събеседник.
Водещ: Така ли мислите?
Валери Симеонов: Така мисля, естествено.
Водещ: След като показахте поредните далавери, какво следва оттук несетне?
Валери Симеонов: Ние показваме това, което сме констатирали, оттам нататък е работа на прокуратурата, работа на изпълнителната власт, работа на господин Борисов, работа на КЕВР да вземат мерки в посоките и в тези направления и препоръки, които сме им дали. Ние сме хората, които всъщност представляваме народа, избрани сме с гласа на народа и нашата задача е да вършим тази работа, да създаваме закони. Законите, както знаете, непрекъснато се променят, но в случая тази комисия има основната задача да извърши съответните разследвания, даже не точно разследвания, а проверка и оценка и да даде препоръки. Това сме и направили.
Водещ: Господин Симеонов, кое беше най-фрапиращото нещо за вас от всичко, което проверихте?
Валери Симеонов: Най-фрапиращото нещо беше, че няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало и то много здраво. Това беше установено, както в разследванията, в проучванията и събирането на информация, извършването на проверка за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 AES 3C и „Контур глобул“, това са американските централи, които са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция с представянето на едни изключително завишени стойности на първоначалната си инвестиция, за да могат по този начин да си осигурят висока цена на тока, който да се изкупува от тях за целия 15-годишен период, за който са направени договорите, които държавата е имала неблагоразумието да направи с тях, още по времето на Иван Костов и Шиляшки, но не е по-различно и с ВЕИ-тата, които също са поставени в привилигировано положение, привилигировано изкупуване на електрическа енергия на висока цена, без някой да гледа дали са правени с чужди пари, разбирайте с европейски средства, без някой да гледа даже документите за присъединяване, включително има такива дивотии като ВЕИ-та, които са присъединени, а всъщност те несъществуват, не са построени, нямат никакви строителни книжа. Има какви ли не други разминавания в мощности – построен един фотоволтаик с една мощности, присъединен с два пъти по-голяма мощност, просто навсякъде са тези злоупотреби. Но като приключим с ВЕИ-тата, преминем към така наречените когенерации, основно собственост на Ковачки и там е едно лудо крадене, едно завишаване на цени, доказване на огромни разходи, каквито те не са правили, само и само да покажат висока цена.Като се премине по-нататък и към ВЕЦ-овете, където установихме едни много сериозни нарушения. Примерно хванахме един ВЕЦ, който е правен от зетя на Олимпи Кътев, който тогава е бил областен управител на София област, по-късно е бил и депутат, когато е въведено в експлоатация. Тези ВЕЦ-ове например са надписва енергии в фактури, никой не ги е проверявал, колкото им пише във фактурата, толкова им плаща държавата. И най-накрая, не на последно място трябва да ви кажа за големите злоупотреби в ЕРП-тата, със завишаването на така наречените външни разходи. Огромна част от сумите са ги изнасяли пои техните държави, по техните овшорки. Постигнали са си едни невероятни условия, в момента пак си постигнаха едни страхотни облекчения с последното решение на КЕВР и аз не знам с какви очи въобще и Иван Иванов, и хората, които са свързани с покупката и реализацията на енергия обясняват, че нямало как, че цената на тока трябвало да се вдигне. И накрая приключвам с дългото изложение, страшно много злоупотреби има и в държавните енергийни предприятия, имам предвид ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“.
Водещ: Понеже споменахте Иван Иванов, смятате ли, че трябва той да подаде оставка, както искат представители на бизнеса?
Валери Симеонов: Не, смятам, че изпълнителната власт трябва да свърши това, което е нейно задължение и смятам, че парламентът пак скоро, в ускорен темп трябва отново, колкото и да е изненадващо за всички, но трябва отново да променяме законите.
Водещ: Кои закони точно?
Валери Симеонов: Законът за енергетиката отново беше натъпкан с лобистки текстове, буквално в последната секунда от самата трибуна докладчикът Делян Добрев…
Водещ: А кой го направи това?
Валери Симеонов: Делян Добрев го направи като набута в последния момент една година аванс за изграждане на нови ВЕИ-та, които работят с оборска тор, с животинска тор и това са така наречената биомаса и това нещо не беше в първоначалния текст. Той го набута по разпореждане свише.
Водещ: Свише, откъде свише?
Валери Симеонов: Точно това, което си мислите. И като се набута този текст сега отново отворихме вратата за…
Водещ: По-добре вие да кажете, аз какво си мисля не е важно.
Валери Симеонов: Я питайте тези отворените, където дрънкаха преди мен, където всичко разбираха те да ви кажат, където всичко разбират, анархокомунистите, и където изсипаха една кофа пумия срещу всички. Аз не мога да разбера, ваша работа, но ако с това започвате деня, просто не виждам защо трябва после мен да ме каните.
Водещ: Господин Симеонов, недейте така, в края на краищата всеки има право на мнение, а политиците са свикнали всеки да ги атакува, освен да ги хвали.
Валери Симеонов: Така ли? А вие вероятно не оценявате вашия принос в изграждането на отчаяние, на безверие в българския народ. Приносът на медиите, някак си го забравяте, то това е безболезнено, нали?
Водещ: Не, никой не го забравя. Айде да говорим по същество.
Валери Симеонов: Всеки може да плюе всеки, всеки може да приказва за задкулисие, всеки да плюе. Какви са тези, че ще дават оценка на коалицията, която…
Водещ: Понеже виждам, че сте много недоволен от това, което се е казало, смятате ли, че задкулисието все още има стабилни позиции и виждате ли нова управляваща коалиция, която е ГЕРБ – ДПС?
Валери Симеонов: Аз съм човек на фактите, когато има факти, както виждате ги казвам, когато нямам факти, поне не дрънкам празни приказки. Като се говори така общо за задкулисието се оставя с впечатлението, че абсолютно всички, които по принуда или от желание да направят нещо свястно са влезли с политиката, те също са като другите. Е, благодаря!
Водещ: В тази връзка, господин Симеонов, обмисляте ли наистина да намалите подкрепата си за това управление, защото господин Касабов миналата седмица ни гостува и той каза нещо в тази посока.
Валери Симеонов: Нашата подкрепа никога не е била безусловна, както подкрепата на почти всички останали партии и не само на тези двамата, отворените, преди мен, а препоръчваме на хората, които искат да си изградят реална представа какво става в България, да гледат какво става и да го оценят това. Ние всъщност, какво означава „подкрепяме“? Ние подкрепяме това, под което сме се разписали в програмата на правителството, Програмата за стабилно управление. Всичко, което не сме приели, и което е против нашата програма не сме го подкрепили. Нито дълга от 16 милиарда сме го подкрепили, нито сме подкрепили пенсионната реформа, нито сме подкрепили примерно това да бъде една здравноосигурена каса, а не да има конкуренция, нито сме подкрепяли решенията, свързани с вкарването в действия на един идиотски закон за НСО, нито другите чисто лобистки поправки, закони и прочие сме ги приемали.
Водещ: Обаче подкрепихте Мая Манолова за омбудсман?
Валери Симеонов: Да, Мая Манолова за нас е изключително…
Водещ: Някои казват, че имало сделка там.
Валери Симеонов: … добър избор. И с тези приказки за сделки всъщност само се създава, пак повтарям, впечатлението за нечистоплътни игри. Ето аз ви казвам и ви гледам в очите, няма никаква сделка. Мая Манолова сме я подкрепили първи ние и сме се аргументирали защо сме я подкрепили. Защо сме я подкрепили? За това, че тя на първо място е човек последователен, може да отстоява позиции, не коментирам нейните политически залитания по време, когато е била в БСП. Мая Манолова е човек, който е последователен, боец и най-вече тя е представител на опозицията. А видяхме какво стана с нашата любима държава, когато една партия овладее всички ръководни постове и контролни, какъвто е в случая на обществения защитник. Така че Мая Манолова не трябва да я гледаме като отделно и да я сравняваме със Света Дева Мария, а трябва да я сравняваме с другия кандидат. А сега кажете ми другият кандидат какви положителни качества има? Какво направи за 5 години той, че отново да изберем него?
Водещ: Разбрах ви. Съгласен ли сте с Цветан Цветанов, че трябва да има по-малко сини министри в този кабинет, по-малко министри на реформаторите?
Валери Симеонов: Министрите се назначават, знаете от кого. Цветан Цветанов вместо да хвърля общи тези в медийното пространство, да отиде да си поговори с Бойко Борисов и да му каже: недей назначава повече. Какво означават едни такива изявления на партия – мандатоносител? Просто отново поредните кьорфишеци и да се правим на честни и на принципни.
Водещ: Да се правим, казвате.
Валери Симеонов: Е какво е това? Какво ще обръща, кого пита той, че не трябвало да има повече сини министри? Да отиде при Бойко Борисов и да му каже: махни ги тези като не вършат работа. За мен не е важно дали ще са сини, червени, пембени, важното е да вършат работа и има министри, които си вършат добре работата.
Водещ: Това, което казахте вие за политиците, които са депутати с перки, и прочие, и прочие, така популярни в обществото, освен Олимпи Кътев и Ковачки лъсна ли някакво други име на политик от сегашното или от близкото минало?
Валери Симеонов: Да, лъснаха разни съдии, синът на Гугушева, лъсна Рамадан Аталай, лъснаха и други депутати, но знаете ли, аз няма да започна като тези двамата преди мен да плюя в кръг, защото да имаш някакво ВЕИ в края на краищата не е компромат.
Водещ: Така е.
Валери Симеонов: Ако си плащаш данъците, ако всичко ти е редовно и законно, на какво основание да ги оплюем? Нима допускате, че тези 1700 ВЕИ-та всички са незаконни, че всичките са нарушители, че всичките са крадци, нима трябва да отречем по принцип тази изключително важна идея, която е дала основната насока на директивите на ЕС, че човечеството трябва да произвежда екологично чиста енергия, а не да замърсява? Не може да стигнем до такава крайност, но ако искате име ще ви кажа едно изключително ангажирано с най-големите ВЕИ-та в България име, изключително приближено до президента.
Водещ: Кое е името?
Валери Симеонов: Иво Прокопиев. Същият този има десетки, да не са стотици ВЕИ-та, които е изградил точно в зората на далаверата, точно, когато е било най-изгодно.
Водещ: Там имало ли е нарушения при неговите ВЕИ-та или няма?
Валери Симеонов: Има, има нарушения. Една от най-големите лъжи, например които са приложени, за да се въведе в експлоатация едно от неговите най-големи ВЕИ-та знаете ли каква е?
Водещ: Кажете.
Валери Симеонов: По строителни документи има една мощност, а е присъединено съответно към ЕРП-та е присъединено два пъти по-голяма мощност. Как ви звучи това? Нормално ли е? Това може ли да го направи морален човек? Освен това странни метаморфози са претърпели всички негови десетки фирми, в началото са били с негово участие…
Водещ: Какви метаморфози?
Валери Симеонов: Първо, той е създал фирми с негово участие, след което по незнайни причини изведнъж всички тези фирми той се изтегля, изчезва неговото име, те са претъпели много такива промени и пререгистрации и продажби на собствеността и в крайна сметка накрая собственик се оказва кой – неговата секретарка.
Водещ: Добре, разбрах ви. Само с едно изречение, господин Симеонов: Какъв срок давате на прокуратурата да се произнесе по тези злоупотреби в енергетиката?
Валери Симеонов: Тази седмица ще заведем сигналите за нарушенията, които до момента сме установили. В никой случай това няма да са само тази седмица и няма да са последни, и едно от първите, които ще напишем това е предишния шеф на ДКЕВР Светла Тодорова, която с едно писмо е променила законови разпоредби и е дала възможност за злоупотреби в размер на 52 милиона, с които да се облагодателстват ЕРП-тата. Тази Светла Тодорова беше шеф на ДЕВР преди Иван Иванов, сега пак е комисар и я предложиха ГЕРБ.
Водещ: Благодаря ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране