30.05.2016 | 8:33
Полицайка от ГДБОП съди зам. главен прокурор заради заплахи и обиди в кабинета му
Борислав Сарафов недоволствал заради разследването на "Агромах"
Борислав Сарафов

Разследващата полицайка от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Любомила Ценова e дала на съд зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, съобщи “Капитал“. Искът е за 30 хил. лв. за непозволено увреждане, а причината – че Ценова е била обиждана и заплашвана от висшия прокурор в кабинета му. Дело срещу прокурор от толкова висок ранг е безпрецедентно.

Ценова е била извикана заедно с нейна колежка в прокуратурата в качеството й на разследваща на досъдебното производство срещу фирмата „Агромах“. То се води срещу неизвестен извършител по подозрение, че дружеството изпълнител на мащабни обществени поръчки си е спестило данъци за около 14 млн. лв.

Според обясненията на Ценова в исковата й молба Сарафов се е нахвърлил срещу нея и я е обиждал. Укорил я, че събира доказателства, които не били в полза на обвинението, тъй като разпитала повторно свидетел, при това с адвокат. Ценова отрекла да е присъствал адвокат. Освен това според НПК целта на процеса във всичките му фази е разкриване на обективната истина, а не събиране на доказателства само в посоката на обвинението, обясняват юристи, цитирани от „Капитал“.

Свидетели на скандала стават куп прокурори и ръководството на ГДБОП. В един момент се присъединява и главният прокурор Сотир Цацаров. Пред съда разследващата полицайка предоставя медицински свидетелства, които удостоверяват преживения от нея психически срив, както и докладна записка до директора на ГДБОП, в която са изложени идентични факти като тези в исковата молба. Тя е с входящ номер ден след срещата – 14 май. Досега Сарафов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов не са коментирали случая.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране