21.11.2017 | 0:01
Потоп на съзнанието. Да се върнем на мисълта, ама къде беше тая мисъл?!…
Из първата публична академична лекция на Бойко Борисов

Бойко Борисов изнесе академична лекция, чието съдържание ще бъде анализирано на други страници и в други медии, а тук ще се спрем на специфичен аспект от това, което изкомуникира премиерът на паметното събитие. Не спира да ни удивлява способността му да говори компетентно за абсолютно всичко, което се сети; немеем пред неочакваните обрати и посоките, в които се разстила словото му. То се разстила като рулон и опакова слушателя като в проект на Кристо.

За широкия обхват на такава мисъл народът казва – откъде тръгна, докъде стигна! Вижте, прочее, откъде тръгва – от вратата на самолет на Властелин на Земята по червената пътечка до лимузината му – нашият премиер, през къде минава и докъде стига, връщайки се своевременно на мисълта си.

***

20 ноември, УНСС, зала „Максима“.

Бойко Борисов (След дълъг увод, от който може да се отграничи посланието, че Европа трябва да общува с Турция и че „не трябва да се загради отвътре, а отвън“):

– Европа е най-големият пазар. Европа – всеки иска да прави бизнес с нея. Европа е най-доброто място за живеене и затова всички искат да отидат там. Ами – ще бъдат така добри да се съобразяват и с Европа. Ето ви сега, в Германия се провалиха пак, или поне аз не прочетох нещо добро, свързано с климатичните промени. Президентът Тръмп ги напусна споразуменията (за климата) и сега ние циклиме върху едно и също нещо. За кой не е факт, че климатични промени има? За кой не е факт, че природата страда всячески от човешката намеса? И то брутална човешка намеса! За да кажеме – ами това някога ще го решаваме. А ние сме длъжни заради тези хора, втората част от залата (младите хора, студентите – б.р.), да ги решиме сега! Кога е имало такива наводнения? (По време на Тройната коалиция и Емел Етем бяха по-големи – б.р.) Виждате в Атина, виждате в… 400 литра се изваляват!

Или когато в Бургаско стана наводнението, валяло дъжд за три часа, колкото в Плевенско за годината. Да, лесно е да кажеш – каналите не ги поемат. Да, каналите няма как да ги поемат. И където и да дадат наводнение по света, е едно и също. Каналите не могат да ги поемат! Така че – да се върна отново на мисълта си – според мене тук трябва много ясно, точно и бързо европейските политици, лидерите, които са в Европа, да застанат на твърда позиция. С цялото ми уважение – и към Щатите, и към Русия, и към Турция, и към Иран – но бежанците идват в Европа! Те не се връщат да отидат нито в Русия, нито в Иран, нито – дори виждате Арабският свят не ги приема. И когато се решава такъв въпрос, там трябва задължително да има европейски лидери – а ние имаме достатъчно!

Не само премиерите, президентите или канцлерите на европейските държави. Имаме председател на Европейския съвет Доналд Туск – достатъчно авторитетен човек. Имаме председател на ЕК – достатъчно авторитетен човек. Имаме председател на Европейския парламент – достатъчно авторитетен. Ние чакаме да видиме кво ще решат. След като се събират те (КОИ?! – б.р.) да го решават, значи те го и предизвикват. И ние ще поемаме сега (председателството) и ще се караме – колко мигранти ще ни върнат примерно в България – 10, 100, 1000 – никой не може да каже цифрата. Ако са 1000, догодина няма ли да станат 2000? И българското общество веднага застава нащрек. Ма така е в Полша, така е в Унгария, така е в Чехия, Словакия, в Австрия – навсякъде вече. Кой предизвиква войните? Ние ли отиваме да се биеме там? Напротив – държиме и контингент, и там да умират (не сме сигурни дали чуваме добре – б.р.) и харчиме бюджетни пари за това. И то немалко. А и най-голямата щета – имаме загинали войници. Е как така?! И тука в Европа сме длъжни да си проведеме разговора. Не давам оценка на никоя държава, на никой президент или премиер, който народът го е избрал. Турция трябва да е стратегически партньор и в НАТО, и в Европа…

***

ПП. Разгеле, май тука трябваше да се върне мисълта – при Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране