31.10.2018 | 16:43
Правителството купува офиси за 25 млн. лв. от собственика на чалготеката „Син Сити“
Имотът е с площ 1641 кв. м и в него е изградена шестетажната административна сграда "Офис парк Централ"

Правителството отпусна 25.4 млн. лева за покупка на имот за нуждите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Имотът е част от сградата, в която се помещаваше бившата чаготека „Син Сити“ и е собственост на хотелиера Красимир Георгиев.

Имотът е с площ 1641 кв. м и в него е изградена шестетажната административна сграда „Офис парк Централ“. Застроената му площ е 935 кв. м., като представлява част от офис сградата.

Според управляващите сградата покрива основните изисквания на ДКСИ и отговаря на нужди и специфичните изисквания на държавния орган, който осъществява защитата на класифицираната информация. Председателят на ДКСИ Борис Димитров е упълномощен да сключи договора за покупка на съответния имот.

„Офис парк Централ“ е собственост на хотелиера Красимир Георгиев. По данни на „Капитал“ той е собственик на столичните хотели „Централ“ и „Форум“, както и на сградата на някогашния театър „Ренесанс“ на площад „Възраждане“ – последно известен като фолк дискотеката „Син Сити“.

През 2015 г. бизнесменът съобщи, че има намерение да разруши сградата и да построи петзвезден хотел. Оказа се обаче, че зданието е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г. Става въпрос за сгради, които са са включени в така наречените ансамбли, групови паметници на културата, оформили облика на младата българска столица.

След 1989 г. попада в частни ръце, като са правени многократни опити да бъде извадена от списъците със защитени сгради. След заявените инвестиционни намерения на Георгиев граждани сигнализираха, че покривът на сградата е премахнат, като според тях това ще помогне за по-бързото ѝ рухване. Миналата година пък избухна пожар в постройката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране