19.07.2017 | 7:43
Президентът: Левски загуби себе си, но спечели за цял народ
ГЕРБ бойкотира честването в Карлово

Свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви, да поеме отговорност за думите и делата си. Това каза президентът Румен Радев в Карлово по време на тържественото честване на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, предаде Агенция „Фокус“.

„За себе си скромно казва – аз съм се обещал на отечеството си, жертва за освобождението му. За Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е днес да констатираме, че днешната българска политика е печално отрицание на онова кредо на Апостола. Оттук и бедите ни, но Апостола ни завеща и спасителния път, личния пример и думите – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“, каза Радев.

„От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е една свободна държава, но мнозина я напускат. А усещането за несправедливост е масово, защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви, да поеме отговорност за думите и делата си, да прозре, че обръщането на времето зависи от самия него. Да не дава подпора на глупците и на мнимите родолюбци, както съветваше Апостола и да разбере, че примирението е слабост, но смирението е сила‘, заяви Радев. „Както онова момче от Карлово, което захвърли расото си, за да дари на народа си не утеха, а свобода, както мъжът, дръзнал да предизвика цяла империя, който загуби себе си, но спечели за цял народ. Тогава нашата република ще бъде чиста и свята. Поклон пред Апостола на българската свобода“, допълни държавният глава.

Премиерът Борисов, както и висшите кадри на ГЕРБ не се явиха на честването в Карлово. Бяха поднесени цветя от тяхно име. Вероятна причина за бойкота им е сблъсъкът между Цветан Цветанов и президента Радев в Свищов, когато охраната на президента не допусна депутати на срещата между Радев и кмета на Свищов. Тогава градът честваше освобождението си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране