18.04.2017 | 16:22
Президентът отказа да разсекрети стенограмата за КТБ, пак брани ДПС
Румен Радев крие разговорите за фалита на банката и искането на депесари да бъде обявена „банкова ваканция“

Президентът Румен Радев отказа да разсекрети стенограмите от консултациите за КТБ при президента Росен Плевнелиев от 2014 година. Преди седмица издателите на „Прас-прес“ – Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Иван Бакалов, поискаха достъп до стенограмата по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От администрацията на президента Румен Радев обаче са отказали да предоставят достъп до информацията с мотива, че разпоредба на ЗДОИ „допуска правото на достъп до обществена информация да бъде ограничено, когато информацията е защитена тайна в случаите, предвидени със закон“.

От президентството посочват, че в стенограмата от проведените консултации се съдържа информация от категорията „професионална тайна“. Администрацията на президента подчертава, че по време на консултациите при президента са били обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като управителят на БНБ е представил анализ на ситуацията.

„По смисъла на закона професионална тайна е „информация, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него“. „Професионална тайна е от категориите информация, публичният достъп до които е ограничен на основание ЗКИ, който се явява специален по отношение на ЗДОИ“, аргументират отказа си от „Дондуков 2“. „Заявителите посочват, че информацията се иска в условията на надделяващ обществен интерес. Поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима“, се казва още в писмото.

Решението на президентството може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд в София. Издателите на „Прас-прес“ заявиха, че ще се възползват от тази възможност. „На редакционния мейл получихме отговор от Президентството на нашето искане за разсекретяване на стенограмата КТБ. Както виждате сами, според Президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери. Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление. На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от Президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор. А измина повече от месец.
Г-н Президент Радев, ще се видим в Административния съд!“, коментираха издателите.

социални мрежи


loading...

4 коментара

 1. Димов каза:

  Опааа. Василев добре се е подплатил щок чак Радев отказва да разкрие тия стенограми.

 2. Мартин Иванов каза:

  Затвор за Цветан Василев – Фараона!

 3. Иван каза:

  Така като гледам това сайтче пише, че депесари искали банковата ваканция! Тогава защо им е толкова тази стенограма на хора, близки до Цецо Василев!

 4. Захариев каза:

  И ако не беше цялата лакомия на Цветан Василев, нямаше да се занимаваме сега постоянно с това КТБ и да се чудим как да съберем отмъкнатите пари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране