07.01.2018 | 21:02
Президентът свика КСНС за общата отбрана на ЕС
Според президента, ако искаме силен ЕС, трябва да работим за изграждане на интегриран отбранителен капацитет

За 10,30 часа утре президентът Румен Радев свиква КСНС на тема “Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018”.

През октомври необходимостта от обща европейска отбрана обедини президента, премиера Бойко Борисов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и председателя на БСП Корнелия Нинова. Всички те се включиха в конференцията “Заедно в сигурността”, организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев. Тогава Радев подчерта, че заради непредвидимата среда на сигурност Европа не може да си позволи да разчита на военната мощ на други субекти.

Според президента, ако искаме силен ЕС, трябва да работим за изграждане на интегриран отбранителен капацитет. Той приветства извеждането на интегрираната отбрана като основен приоритет, за да може тя да получи необходимото развитие на европейско ниво. Борисов пък прозря, че ЕС трябва да се подготви срещу потенциален военен съюз между Индия, Китай, Русия, Иран и Турция.

“Какъв отбранителен съюз ще има срещу това, ако това стане и се изпусне дипломацията, и дойде време на военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от брутния продукт на Г-7”, изненада той присъстващите. Корнелия Нинова подчерта, че България трябва да се възползва от общия отбранителен фонд, който предлага възможности както за индустриално развитие на отбранителната промишленост, така и за иновации и технологии. Каракачанов също обяви, че приема възможността за обща европейска армия. Според него това е възможно, ако в Брюксел се говорело по-малко. Той подкрепя и сътрудничество във военнопромишлената област, ако в проекта бъдат включени и малки страни като България “в справедлив, отворен принцип”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране