17.04.2015 | 12:17
Проактивност върху едни индикатори с приоритети
Евроговорнтият дефект на Ева Паунова

Водеща, БНТ: В нашето студио е Ева Паунова, евродепутат на годината, нали така?

Ева Паунова, ГЕРБ/ЕНП: Добър ден, точно така.

В-ща: Една сериозна номинация. Ще си говорим освен за тази номинация, за всичко онова, което хубаво може да се случи по отношение на образованието. Имате една инициатива днес, да разкажем малко повече за нея.

ЕП: Да, точно така. Заедно с мои колеги от Европейския парламент се обединихме върху това да започнем инициативата, която нарекохме „Образование България 20-30“. Колегите, които подкрепят тази инициатива са настоящи евродепутати от този мандат и от предишния мандат. Това са Филиз Хюсменова, Светослав Малинов, господин Калфин, господин Дончев, Владко Панайотов, Емил Стоянов и господин Пирински. Заедно с тях решихме да направим тази инициатива, която да предостави възможност на социално-отговорни от частния сектор, от неправителствения сектор, политическия сектор и личности, които да се обединим върху едни индикатори какво образование искаме да видим в България в следващите 15 години. (…)

…Ние днес ще дадем старт на инициативата.

В-ща: Как се става евродепутат на годината?

ЕП: Аз имам три приоритета, върху които работя. Единият от тях е образование, и то най-вече в България, защото вярвам, че всичко започва оттам. Ако искаме да имаме работеща икономика, трябва да имаме подготвените кадри. И втората тема, по която работя е подпомагането и финансирането на малките и средни предприятия и предприемачество, стартиращи компании.

В-ща: Хубаво, но много евродепутати работят по тези теми. Как спечелихте симпатиите на колегите си от Европейския парламент?

ЕП: Нарочно акцентирах върху два от трите ми приоритета. Третият е дигиталният единен пазар, защото доказахме, че чрез работата си в последната близо 1 година успяхме да докажем, че не само организираме различен тип дискусии, на които обединяваме съмишленици, но всъщност и реално правим неща, чрез различни поправки в различни досиета, чрез това да станеш рапортьор на определено досие, което е по темата и вече да реализираме определени инициативи. Едната, която споменах „Алианс на младежта“, днешната, с която ще стартираме „Образование България 20-30“, другата седмица предстои инициатива, която е свързана с електронното управление и подпомагането на дигитални предприемачи.

В-ща: Много е хубаво, че успяваме да балансираме нещата, защото до преди няколко месеца излезе статистика, че наши евродепутати са сред последните по изяви в Европейския парламент. Сега е хубаво, че имаме човек, който държи мястото със знак „+“.

ЕП: Знаете ли, тази награда е наистина признание на целия екип на евродепутати, в частност и на екипа на ГЕРБ в Европейския парламент. Тази награда, тази година се присъжда в различни категории. Преди няколко години госпожа Мария Габриел също спечели наградата в категорията „Равенство на половете“. Също така имаме и представител, господин Ковачев, който е член, първият български член на Бюрото на Европейския парламент. Това всичко са успехи за България. Хубаво е да гледаме не само количеството, но и качеството в работата, защото някои от тези класации определят наистина само бройката колко участия си гласувал или отишъл на определено заседание, ти може да си бил и неактивен в това заседание, дори и да си присъствал.

В-ща: Стискаме ви палци. Успех с инициативата!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране