30.03.2015 | 15:49
Прокуратурата да разследва Делян Пеевски
Рекетиран ли е Цветан Василев да прехвърли активи на КТБ на мюрето на ДПС?

Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на Делян Пеевски срещу КТБ. За това призова лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, коментирайки интервюто на Цветан Василев пред „Гласове“.

В него Василев обяви, че Пеевски е поискал безвъзмездно активи на банката, а след отказа на банкера е предизвикал кризата в КТБ.На пресконференция във Варна Кънев посочи, че интервюто съдържа подробни признания, че КТБ не е била банка, а много добре работещ инвестиционен фонд.

Според лидера на ДСБ банкерът споделя достатъчно информация, за да може прокуратурата да се заинтересува живо от ролята на Пеевски в последните седмици на фалита на КТБ. „Прокуратурата да се самосезира, за да провери дали Пеевски и други лица около него са извършили престъпление срещу финансовата дейност на тази банка“, призова Кънев.

Той заяви още, че скандалът за продажбата на ключови активи на банкера е разкрил поредица от интересни факти. „Твърдението, че всички предприятия са концентрирани в едни ръце, което беше дълго време отхвърляно от българските институции, се оказа официално вярно. Това от своя страна води до много сериозни подозрения за умишлено бездействие на тези институции в миналото“, отбеляза още Кънев.

Той беше категоричен, че ДАНС и впоследствие НАП са реагирали адекватно, като приходната агенция се е вслушала доста бързо в призива на парламентарната група на Реформаторския блок за налагането на запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев.

Според тъмносиният лидер по този начин към момента са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност. „Подобна концентрация на собственост на „чувствителни предприятия“ в едни ръце, и то изключително неидентифицирани, безспорно представлява заплаха и за финансовата сигурност на страната“, смята депутатът.

„Заради отказа на БНБ и прокуратурата да предоставят на парламентарната комисия, разследваща дейността на държавните органи във връзка с източването на КТБ, каквито и да било материали, извън публично известните, комисията няма възможност да работи и от нея не може да се очаква никакъв допълнителен анализ и полезни законодателни предложения“, разкритикува още Кънев.

 По думите му до момента депутатите не са получили нищо повече от това, което БНБ благоволи още преди месеци да предостави на медиите. „Не е допустимо под претекст за следствена и особено за търговска тайна народните представители да бъдат ограничавани от достъп до тази информация. Затова има закрити заседания на комисии и други възможности“, отбеляза още Радан Кънев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране