16.04.2018 | 21:29
Простиращите бирници: Ръководството на НАП работи като ЕТ
Галя Димитрова е заплашила с уволнение 300 души заради инцидент с неколцина данъчин инспектори

Служителите на обявеното за ликвидация звено „Оперативен контрол“ в Националната агенция за приходите (НАП) протестираха срещу предстоящите масови съкращения.

На някои от издигнатите плакати се четеше: „Специалната прокуратура защо все още не се е произнесла по сигнал на граждани срещу Илияна Христова и Бойко Атанасов и прикрива ли шефовете на НАП?“; „Питаме! Арестуваните данъчни жертва на шефовете ли са?“

Един от организаторите на протеста от КТ „Подкрепа“ Николай Наков заяви, че изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е заплашила с уволнение 300 души заради инцидент с неколцина данъчин инспектори, обвинени в корупция. Той цитира чл. 31 от Конституцията, който гласи, че всеки е невинен до доказване на противното. По думите му, конституции, закони и споразумения не се спазват, а в НАП се работело като „едноличен търговец“.

Старши инспектор в отдел „Оперативен контрол“ Владимир Дамянов коментира, че са били уведомени, че ще бъдат уволнени, с писмо на шефа на НАП Галя Димитрова, публикувано на вътрешната страница на приходната агенция. Той обясни, че това бил новият бизнес план на изпълнителния директор – без да иска разрешение от никого, без да уведоми управителния съвет на НАП.

Протестът започна пред сградата на Териториалната дирекция на НАП София град на ул. Аксаков 21. Протестното шествие продължи по ул. „Иван Шишман“, през пл. „Народно събрание“, ул. „Московска“, ул. „Дунав“ и бул. „Дондуков“, за да стигне до крайната си точка – сградата на централното управление на НАП.

Организатори на протеста са КТ „Подкрепа“, Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ. Междувременно ръководството на НАП прикани данъчните инспектори от „Оперативен контрол“, които ще останат без работа от 1 май, да кандидатстват в конкурса за разширяване на другото ключово звено в Агенцията – „Фискален контрол“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране