12.03.2018 | 0:01
Путин: Дядо ми бе готвач на Ленин и Сталин
Русия никога няма да върне Крим на Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин разказа, че дядо му по бащина линия Спиридон Путин е бил готвач на Владимир Ленин и Йосиф Сталин. А другият му дядо през Първата световна война е проявил състрадание към врага.

„Да, дядо беше готвач първо за Ленин, а после за Сталин в една от вилите в Подмосковието”, разказва Путин в новия едноименен филм на журналиста Андрей Кондрашов, който е и говорител в предизборната кампания на президента. Президентът каза, че лично не е ходил в тези резиденции, но „татко ми е разказвал, че когато дядо още работел за Сталин, му е ходил на гости и са го пускали там, а той наблюдавал случващото се”.

Държавният глава сподели също, че след смъртта на Сталин дядо му Спиридон работел и живеел със съпругата си в почивен дом на московския градски комитет на КПСС в Илинское.
„Много е изненадващо, че не са ги репресирали. Очевидно, точно обратното, ценили са ги, давайки си сметка, че това са хора, на които може да се разчита”, констатира президентът.

Спомняйки си за дядо си по майчина линия Иван Шеломов, Путин разказва, че е бил на руско-австрийския фронт през Първата световна война. „Той видял, че в него от отсрещния окоп се прицелва войник от армията на противника и дядо стрелял пръв”, разказва Путин. После Шеломов чул стоновете на ранения австриец от вражеския окоп, допълзял до него и превързал раната, вместо да го довърши с изстрел, а войникът за благодарност му целунал ръка.

Путин заключава, че състраданието е присъщо на руския човек. „Мисля, че това е много характерна черта на нашия манталитет”, смята руският държавен глава, който е фаворит за нов президентски мандат на предстоящите на 18 март избори в Русия. Очаква се Путин да получи около 70% от гласовете при избирателна активност от над 60% на сто, според социологически допитвания на властта.

Във филма Путин се зарича, че при никакви обстоятелства няма да върне анексирания полуостров Крим на Украйна. „Какво, да не сте полудял?”, възкликва артистично Путин към своя говорител в предизборната кампания Кондрашов. „Няма такива обстоятелства и никога няма да има”, отсича държавният глава. Анексирането на полуострова през 2014 доведе до санкции на ЕС и САЩ срещу Москва, които са част от най-сериозната криза в отношенията със Запада след края на Студената война.

В отговор на въпрос дали може да прощава на хората, Путин отвръща кратко „Да“. После обаче допълва, че не прощава в случай на измяна. В документалния филм говорят и близки и съюзници на президента, като неговият приятел от детинство, челистът Сергей Ролдугин и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Всички те хвалят президента. Така например директорът на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин казва, че не може да посочи дори една грешка, допусната от Путин. Директорът на руските служби за сигурност Александър Бортников пък казва, че Путин винаги поема своите отговорности.

В същия филм става ясно, че Путин през 2014 г. е наредил свалянето на пътнически самолет, за който се съобщавало, че в него има бомба и който взимал на прицел церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, предаде Ройтерс.

Във филма Путин разказва, че е получил телефонно обаждане от представители на службите за сигурност, отговарящи за игрите в Сочи на 7 февруари 2014 г., малко преди началото на церемонията по откриването им. „Казаха ми: Самолет на път от Украйна за Истанбул е похитен, похитителите искат кацане в Сочи“, разказва Путин. Пилотът на турския самолет Пегасус еърлайнс, летящ от Харков за Истанбул, е съобщил, че един от пътниците има бомба и че самолетът е трябвало да промени маршрута си за Сочи, разказва във филма и неговият създател, журналистът Кондрашов. В самолета е имало 110 пътници. На стадиона, на който е щяла да бъде церемонията за откриване на игрите, е имало 40 000 души. Путин казва, че е потърсил съвет от офицери от службите за сигурност и те му казали, че планът за спешни действия при този род ситуации гласи, че самолетът трябва да бъде свален. „Казах им: действайте съгласно плана“, разказва Путин, допълвайки, че малко след това е отишъл на стадиона за откриването на игрите заедно с представители от Международния олимпийски комитет. След няколко минути Путин получил ново обаждане по телефона, разказва самият той. С него той бил информиран, че ставало дума за фалшива тревога, за пиян пътник в самолета и че самолетът щял да продължи полета си за Турция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес потвърди разказа на Путин във филма.

Очаква се Путин да получи около 70 процента от гласовете при избирателна активност от над 60 на сто, според държавни социологически допитвания.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране