08.03.2018 | 0:01
Путин: САЩ нагло ни измамиха в Украйна
Ние никога не сме използвали ядрени оръжия, за разлика от американците, казва още той

Това казва Владимир Путин във филма „Световен ред 2018 година“, цитиран от РИА „Новости“. Според руския президент американците са поискали от него да повлияе на Янукович да не въвежда армията в Киев срещу протестите на Майдана. Путин изпълнил това искане, а на другия ден станало и бягството на тогавашния президент Янукович и смяната на властта в Украйна. „Казаха ни – хайде да направим така, а направиха съвсем друго. Това бе първият път, когато ни излъгаха грубо и нагло“, допълва Путин.

Той призна, че е бил наясно с въвеждането на санкции срещу Русия след анексията на Крим. „Не съм се съмнявал, че санкции ще има. Единствено беше неясно в каква форма ще бъдат те“, казва още руският президент.

„Понякога ми се струва, че има основание да смятаме, че някой съзнателно ни подведе да стигнем тази черта, при която нямаше връщане назад и трябваше да направим с Крим това, което направихме“, казва още Путин. Според него, никой не е очаквал от Русия такава бърза и дръзка реакция при анексирането на полуострова.
В отговор на репликата на водещия, че президентът на Чехия е за отмяна на санкциите, Путин отговаря, че това не променя нищо, тъй като страната е зависима в ЕС и самостоятелно не може да направи нищо. Путин допълва, че Русия и още няколко страни са единствените самостоятелни държави в света, но не може да говори от тяхно име и те сами трябва да кажат, доколко са самостоятелни.

Филмът се базира на няколко отделни интервюта на Путин с журналиста Владимир Соловьов. „Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на съществуването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или най-много, както ни казваха по онова време, тя няма да се разширява“, казва още Путин. „Това не се случи, защото стана ясно, че зад етикета на идеологическото противопоставяне още се води геополитическа борба“.

Путин напомни, че по-късно имаше две вълни на разширяване на НАТО на Изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан. Това е станало изведнъж и напълно неочаквано за Русия, „но то трябваше да се очаква, а ние проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции“.
По въпроса с ядрените оръжия руският държавен глава коментира, че „по отношение на ядрения бутон – това е, меко казано, некоректен въпрос според мен. Все пак не ние започнахме това. Напомням, че ядрената бомба не се появи първо при нас, а у САЩ. Това първо. Второ, ние никога не сме използвали ядрено оръжие – САЩ използваха срещу Япония“. Путин също така отбелязва, че в много японски учебници не се отчита този факт. „Пише, че са го използвали съюзниците. Какви съюзници? Съветският съюз беше съюзник на САЩ, но никой не ни е известявал за това. А и както считат много експерти, нямало е никаква необходимост от това“, казва Путин.

Според Путин моделът на мултикултурализъм в Европа се е провалил и изтъкна, че неговите колеги, които до неотдавна са говорили за необходимостта да се укрепи този модел, сега казват, че той е несполучлив.
Соловьов пита Путин и как се чувства като основния злодей в света. „Попитайте злодеите. Това е мнението на западните източници и то не на всички“, отговаря той, като отрича този образ да му тежи. „Аз отдавна съм свикнал с това. Имам правилен ориентир и това са интересите на Русия и руския народ. Ако чувствам, че се движа в правилната посока, че не съм се отклонил, другото не ме интересува“, коментира Путин.

Във Филма Путин коментира шеговито и срещата си със съпругата на Доналд Тръмп Мелания, като отрича да я е вербувал. „Отдавна не се занимавам с това“, казва той. В същото време в интервю за телевизионния канал Ен Би Си, откъс от което беше излъчен във вторник, Путин казва, че на обвинените в намеса на изборите в САЩ руснаци може да бъде търсена наказателна отговорност, ако са нарушили законите на Руската федерация.“Ако са нарушили руския закон, тогава ще ги привлечем към отговорност. Ако не са нарушили руския закон, няма за какво да им бъде търсена отговорност“, каза Путин. „В края на краищата, трябва да разберете, че хората в Русия живеят не по американските, а по руските закони и така ще бъде и занапред“, подчерта руският президент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране