09.03.2018 | 8:36
Путин за ядрен сблъсък: За какво ни е свят без Русия?
Ние сме велика държава, заяви президентът

Ако погледнете тенденциите в света, ще видите, че е по-добре да имате Русия за съюзник. Ние сме велика държава, заяви президентът Владимир Путин.  Той каза това при участието си в поредния филм от поредицата „Световен ред“ на телевизионния водещ Владимир Соловьов, считан за близък до Кремъл.  „Никой не обича конкурентите. Конкурентите трябва да бъдат удържани, но аз мисля, че в крайна сметка ние ще спечелим“, казва още Путин, само дни преди президентските избори в Русия.

Те са насрочени точно на четвъртата годишнина от анексирането на Крим. По този повод президентът каза, че през 2014 г. не се е съмнявал, че след това ще последват санкции срещу Русия.

„Но когато поставиш на везните съдбата на милиони хора, които искат да се присъединят, и сложните отношения с другите страни, аз без съмнение избирам първото“, защити действията си Путин.   „Понякога ми се струва – и то с определено основание – че някой съзнателно ни докара до предела, на който трябваше да действаме така, както действахме. Малцина очакваха от нас да действаме така бързо, решително, бих казал дръзко“, казва още той като твърди, че тогава е имало пълно единодушие на външнополитическия му екип.

На въпрос на водещия дали санкциите ще бъдат отменени, Путин отговаря: „Не съм ги въвел аз, питайте тях“.

Запитан при какви обстоятелства би натиснал копчето на ядрения арсенал на Русия, президентът направи уточнение, че плановете са за т.нар. ответно-насрещен удар, когато руската система за ранно предупреждение засече старт на ракети и даде точна прогноза за траекторията им и времето, в което бойните им глави се очаква да паднат на руска територия, „за да бъде унищожена Русия“.

„Тогава възниква законното ни право да отвърнем. Да, за човечеството това ще е глобална катастрофа, за света ще е глобална катастрофа. Но аз все пак съм гражданин на Русия и глава на руската държава и ще попитам: „А за какво ни е такъв свят, ако в него я няма Русия?“.

По думите на Путин със световния ред, изграден след Втората световна война, е приключено и трябва да се изгради нов. Той дава пример с това как Западът бомбардирал бивша Югославия в центъра на Европа „без никакво разрешение от ООН“. Изрежда и ударите на САЩ срещу Афганистан, интервенцията в Ирак срещу Саддам Хюсеин и двете вълни на разширяване на НАТО.  „А през това време ние проявихме – меко казано – некомпетентност и отстъпихме позиции“, признава Путин.

Той разказва случка от началото на 90-те години на миналия век, когато били с кмета на Санкт-Петербург Анатолий Собчак (тогава Путин е негов заместник – б.р.) в кабинета на Хелмут Кол и останали само тримата с канцлера – дори без преводач.

„Аз превеждах, а той каза, че не си представя бъдещето на Европа без Русия, защото се въздигат нови азиатски сили, а САЩ все повече ще се занимават със себе си и Америките. Както каза Кол, така и се случва“, казва Путин.  Запитан защо Русия се намеси в Сирия в полза на президента Башар ал Асад президентът отвърна, че е имал точна информация за 10 500 бойци от Русия в редовете на „Ислямска държава“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране