31.08.2018 | 10:20
Райчев адвокатства на Нинова: Тя иска да стане българския Орбан
Според социолога реакциите срещу „Визия за България“ не са много важни в сравнение със самия проект

С „Визия за България“ Корнелия Нинова иска да стане българският Орбан. Тя иска да покаже, че е „за“ България в Европа и че някои страхове от миналото са фалшиви. Тази теза разви социологът Андрей Райчев пред „Фокус“. Коментарът му бе по повод проекта на БСП „Визия за България“, с който социалистите правят заявка отново да влязат във властта.

„На последните избори много се опари, защото на българите им внушиха, че тя смята да излиза от Европа, НАТО и т.н. Нещо, което не е вярно и тя с всички сили се мъчи да подчертае, че не е така. Да покаже, че тя е за Европа, но за друга Европа. Мъчи се в тези рамки да върви по пътя на унгарците. Тя иска да стане българския Орбан“, коментира Райчев.

По думите му лидерът на БСП иска да покаже, че е „за“ България в Европа, „за“ това страната ни да е лоялен съюзник, но да има свой глас, интерес и свое ръмжащо присъствие, а не просто да се съгласява с всичко.

Най-силната страна на „Визия за България“ е, че Корнелия Нинова вдига знамето на протекционизма, казва социологът. По думите му протекционизмът е най-забраненото нещо в Европа.

Според социолога реакциите срещу „Визия за България“ не са много важни в сравнение със самия проект. Той обърна внимание, че документът на БСП не е поредната партийна програма, а една стъпка напред, но не назовава точно в какво се изразява това.

„Знаем, че всяка политическа сила излиза със своя програма и политиците много добре знаят, че трябва да има програма, за да не им кажат, че нямат. Населението обаче не чете тези документи и те играят малка роля в предизборната кампания. По-скоро помагат на отделните депутати да систематизират мисленето си и да говорят в една посока.

Райчев е категоричен, че „Визия за България“ не е просто програма на партията, не заменя програмата й, а е опит на лидера на БСП да мине на следващ етап на развитие“, коментира Андрей Райчев. Той обясни, че проектът неслучайно е представен през юли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране